Εξόρμηση Δίρφυς 2011

Εξόρμηση Αριδαία 2011
30/10/2011
Εξόρμηση Τέμπη 2011
13/11/2011

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας για την εξόρμηση στη Δίρφυ:

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας συνεχίζοντας την γνωριμία με τα μονοπάτια της Εύβοιας την Κυριακή 6 Νοεμβρίου ανέδειξε ένα παλαιό ξεχασμένο μονοπάτι στην Δίρφυ, “το μονοπάτι των Βλάχων” . Με αρχηγούς του Ταξιάρχη Κοκονό και Βαγγέλη Αλεξίου, 30 ορειβάτες  ξεκίνησαν από το καταφύγιο στη θέση “Λειρί” και κατέληξαν μετά από 5/ωρη πορεία στον οικισμό Γλυφάδα διασχίζοντας τις βορειοανατολικές  πλαγιές της Δίρφυς.

Το μονοπάτι είναι σε πολλά σημεία πετρόχτιστο, διασχίζει πολλές σάρες έχοντας αριστερά τις απότομες χαράδρες  του βουνού και δεξιά το απέραντο Αιγαίο. Οφείλει το όνομά του στους Βλάχους κτηνοτρόφους που έρχονταν την Άνοιξη  από την Θεσσαλία με τα κοπάδια τους μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Η χρήση του ήταν διπλή: από τη μια ήταν οδός επικοινωνίας της Γλυφάδας με τους υπόλοιπους οικισμούς και από την άλλη αποτελούσε ένα σύνορο βοσκής των κοπαδιών. Μέχρι αρχές Ιουλίου απαγορευόταν η βόσκηση πάνω από το μονοπάτι επιτρέποντας στην χορτονομή να αυξηθεί ώστε να υπάρχει άφθονη τροφή για τους καλοκαιρινούς μήνες. Σοφές  πρακτικές βασισμένες στην πολύχρονη εμπειρία γενεών που δυστυχώς δεν εφαρμόζονται σήμερα!

Η επόμενη δραστηριότητα του Συλλόγου είναι εξόρμηση στην ΠΑΡΝΗΘΑ την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες Τρίτη & Πέμπτη 6 – 9 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Αγγελή Γοβιού 22.  τηλ. 2221025230

Περισσότερες φωτογραφίες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *