Εξόρμηση έξω Μάνη & Ταΰγετος 2014

Εξόρμηση Πυξαριάς 2014
14/10/2014
Εξόρμηση Δίρφυς 2014
11/11/2014

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας για την εξόρμηση στον ΤΑΫΓΕΤΟ και την ΜΑΝΗ:

Στα πανάρχαια μονοπάτια του Ταΰγετου και της Έξω Μάνης βάδισαν οι ορειβάτες το Σαββατοκύριακο 18-19 Οκτωβρίου. Με συντονιστές την Παπαγιαννάκη Μαρίνα, τον Ταξ. Κοκονό και τον Βαγγ. Αλεξίου τα 110 μέλη του Συλλόγου χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

  • Η ορειβατική ομάδα αφού επισκέφθηκε το Ελληνιστικό μονότοξο γεφύρι στο Ξηροκάμπι (1ος αιώνας π.χ. το μοναδικό που είναι ακόμη σε χρήση), περπάτησε στην Βασιλική οδό (τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4), που οδηγούσε τους αρχαίους Σπαρτιάτες στην Καρδαμύλη (το επίνειο τους). Η πορεία ξεκίνησε από το μεσαιωνικό χωριό Κουμουστά (υψόμ. 750 μ.) στην άκρη του φαραγγιού του Ανακώλου, μετά την καλοσυνάτη υποδοχή από το μοναδικό ζευγάρι φυσιολατρών κατοίκων που έχει εγκαταλείψει τον “πολιτισμό” και ζει στην ομορφιά της φύσης. Το μονοπάτι διασχίζει δάσος μοναδικής ομορφιάς από έλατα και μαυρόπευκα και οδηγεί στους Πενταυλούς ( πήραν το όνομά τους από το νερό που ξεπηδάει σε πέντε σημεία μέσα από κάθετο βράχο σε υψόμ 1200 μ.) χώρος αναψυχής και παραθερισμού ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Μετά πορεία 5,5 ωρών έφθασαν στον Άγιο Δημήτρη, ξωκκλήσι στο δάσος της Βασιλικής (υψόμ.1490 μ.) και διανυκτέρευσαν σε σκηνές. Την επόμενη ημέρα συνέχισαν στην Βασιλική οδό και μέσα από το τεράστιο (19 χλμ.) αλλά όμορφο φαράγγι του Βυρού τερμάτισαν την πορεία μετά από 6,5 ώρες στο χωριό Εξωχώρι (υψόμ.500 μ.).
  • Η πεζοπορική ομάδα ξεκίνησε από τον οικισμό Μάλτα και μέσω καλοδιατηρημένου πετρόκτιστου καλντεριμιού έφθασαν σε 2,5 ώρες στην Καρδαμύλη. Στην συνέχεια μετά την τακτοποίηση στα ξενοδοχεία περπάτησαν για 2 ώρες τμήμα του φαραγγιού του Βυρού μέχρι το εγκαταλειμμένο Βυζαντινό μοναστήρι του Λυκακίου με τα απομεινάρια εξαιρετικών αγιογραφιών, που φανερώνουν την παλιά ακμή της μονής. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν από την Καρδαμύλη και μέσω παλαιού καλντεριμιού έφθασαν στο Πετροβούνι (υψόμ. 181 μ.) με εξαιρετική θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο. Στη συνέχεια το μονοπάτι τους οδήγησε σε 2,5 ώρες στο Εξωχώρι (υψόμ.500 μ.). με τους 5 οικισμούς και την πανοραμική θέα στο φαράγγι του Βυρού. Μετά από ολιγόωρη ανάπαυση από διαφορετική διαδρομή σε 2 ώρες επέστρεψαν και επισκέφθηκαν την παλαιά Καρδαμύλη.

Η επόμενη δραστηριότητα του Συλλόγου είναι εξόρμηση στο οροπέδιο της Βρωμονέρας την Κυριακή 16 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες Τρίτη & Πέμπτη 18-21 μ.μ στα γραφεία του Συλλόγου Αγγελή Γοβιού 22. τηλ 2221025230

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *