Εξόρμηση Στρατονικό Όρος και στο Σοχό, ανάβαση Σουγλιάνι 2015

Διάσχιση φαράγγι Αγάλης 2015
25/02/2015
Εξόρμηση Ξηροβούνι 2015
17/03/2015

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας για την εξόρμηση στο Στρατονικό Όρος και στο Σοχό:

Απολαυστικό υπήρξε το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας στη Μακεδονία για τους ορειβάτες της Χαλκίδας. Με συντονιστές τους: Δημ. Τσιριμώκου, Βάσ. Χατζηησαῒα και Παν. Κούκη 60 μέλη του Συλλόγου ξεκίνησαν πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου και μετά από επτάωρο ταξίδι έφθασαν στη Ρεντίνα Θες/νίκης. Με τη συνεργασία μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Σταυρού πραγματοποίησαν διάσχιση στα Μακεδονικά Τέμπη βαδίζοντας στο παραποτάμιο μονοπάτι του Ρηχιού (μικρός ποταμός μέσω του οποίου χύνονται τα νερά της λίμνης Βόλβης στον Στρυμονικό κόλπο). Το μονοπάτι διασταυρωνόταν με την αρχαία Εγνατία τα ίχνη της οποίας ήταν εμφανή σε κάποια σημεία. Η δίωρη χαλαρή πορεία κατέληξε στο Σταυρό και με το λεωφορείο έφθασαν στην Ασπροβάλτα όπου και διανυκτέρευσαν.
Την Κυριακή η ορειβατική ομάδα του Συλλόγου μαζί με τους ορειβάτες του Σταυρού και μια επιπλέον ομάδα ορειβατών από την Καβάλα πραγματοποίησαν εξάωρη διάσχιση στο Στρατωνικό όρος από τον οικισμό Βαρβάρας Χαλκιδικής μέχρι τον Άνω Σταυρό Θες/κης. Ο χειμωνιάτικος διάκοσμος του δάσους με τα γυμνά δέντρα, ο ήχος των πεσμένων φύλλων που παρέσυραν οι ορειβάτες, η ομίχλη και το λίγο χιόνι που συνάντησαν ανεβαίνοντας στην κορυφή Σουγλιάνι (υψόμ. 859 μ.) έκαναν την πορεία μαγευτική. Μετά το γεύμα πήγαν στον Σοχό, κωμόπολη στους πρόποδες της οροσειράς Βερτίσκου σε υψόμετρο 675 μέτρων, και επισκέφθηκαν το καλαίσθητο λαογραφικό μουσείο, έμαθαν για το έθιμο του παραδοσιακού γάμου που είχε γίνει το πρωί και συνάντησαν τους κουδουνοφόρους που γυρνούσαν ακούραστοι από το πρωί στους δρόμους κερνώντας τσίπουρα.
Την Καθαρή Δευτέρα μετά το πρωϊνό ξαναπήγαν στον Σοχό για να παρακολουθήσουν το αυθεντικό παραδοσιακό καρναβάλι με τους κουδουνοφόρους (Μέριου). Η παρέλαση ήταν ζωντανή και εντυπωσιακή: ένα τεράστιο πλήθος μασκαρεμένων με γκάμα ηλικιών από 3 ως 63 χρόνια κινούνταν ρυθμικά στους ήχους των ζουρνάδων και των νταουλιών κάνοντας τα πέντε τεράστια κουδούνια συνολικού βάρους 30 κιλών με τα οποία ήταν ζωσμένοι να παράγουν μελωδικούς ήχους και την πλατεία να αντιλαλεί γιορταστικά. Οι πολύχρωμες μάσκες τους άφηναν ακάλυπτα μόνο τα μάτια και έδιναν μια μυστηριακή απόχρωση στα δρώμενα. Τα πολύχρωμα καλπάκια που φορούσαν στο κεφάλι τους έδειχναν εξωπραγματικά πανύψηλους και οι τραγίσιες προβιές που φορούσαν στο σώμα παρέπεμπαν χωρίς δεύτερη σκέψη σε βακχικές γιορτές, από τις οποίες άλλωστε έλκουν την καταγωγή τους.

  Η επόμενη δραστηριότητα του Συλλόγου είναι εξόρμηση στην Πάρνηθα την Κυριακή 15 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες Τρίτη & Πέμπτη 18-21 μ.μ στα γραφεία του Συλλόγου Αγγελή Γοβιού 22. τηλ 2221025230

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *