Εξόρμηση Γράμμος, ανάβαση Τσούκα Πέτσικ 2015

Εξόρμηση Ταναΐδα 2015
22/06/2015
Εξόρμηση Ρουμανία, ανάβαση Μπάμπελε 2015
04/08/2015

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας για την εξόρμηση στο ΓΡΑΜΜΟ:

Στον Γράμμο, ένα από τα ομορφότερα βουνά με τις απέραντες καταπράσινες πλαγιές αλλά και τις μεγάλες καταστροφές από τις φονικές μάχες που έγιναν κατά την διάρκεια του εμφυλίου, ανέβηκαν το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουνίου 40 ορειβάτες της Χαλκίδας με συντονίστριες την Δήμητρα Τσιριμώκου και Μαρίνα Παπαγιαννάκη.

Την πρώτη ημέρα η ορειβατική ομάδα ξεκίνησε από το ερειπωμένο χωριό Λιανοτόπι και βαδίζοντας σε πανέμορφο μονοπάτι έφθασε μετά από 3ωρη πορεία στο νοσοκομείο των ανταρτών, μια σπηλιά σε δυσπρόσιτη πλαγιά καλά κρυμμένη από θεόρατους βράχους και τον Αλιάκμονα να κυλάει στο βάθος του φαραγγιού. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια μετά από 2ωρη πορεία κατέληξαν στον γραφικό οικισμό της Γραμμούστας (υψόμ. 1200μ.), που ανοικοδομείται και διανυκτέρευσαν μερικοί στον μικρό-φιλόξενο ξενώνα και οι υπόλοιποι σε σκηνές.

Την ίδια μέρα η πεζοπορική ομάδα περπάτησε στα μονοπάτια του Νεστορίου, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 900μ. με καταπράσινους λόφους και κοντά στον Αλιάκμων, όπου γίνονται κάθε καλοκαίρι μουσικές εκδηλώσεις στα πλαίσια κατασκήνωσης με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Την Κυριακή οι ορειβάτες ξεκίνησαν πριν την ανατολή για την υψηλότερη κορυφή (2520μ.) της οροσειράς. Πρώτα πέρασαν από την περιτριγυρισμένη από χιόνια αλπική λίμνη Γκιστόβα σε υψόμετρο 2350μ., που φιλοξενεί τους αλπικούς τρίτωνες (αμφίβιο μήκους  8-12 εκατοστών   που μοιάζει  με μικρό δράκο). Αφού δροσίστηκαν στα παγωμένα νερά της συνέχισαν και μετά από 5ωρη συνολικά πορεία πάτησαν στην κορυφή, όπου είναι και τα σύνορα με την Αλβανία. Η καθαρή ατμόσφαιρα προσέφερε μια καταπληκτική θέα από τις χιονισμένες βουνοκορφές, τις διάσπαρτες πηγές του Αλιάκμων να ξεφυτρώνουν σε όλο το βουνό, τις μοναδικές καταπράσινες πλαγιές, όλο το μεγαλείο του γίγαντα που λέγεται Γράμμος. Η κάθοδος από άλλο μονοπάτι τους οδήγησε μετά από 4ωρη πορεία στην Γραμμούστα.

Οι πεζοπόροι, που διανυκτέρευσαν στο Νεστόριο, περπάτησαν συνολικά 4 ώρες σε λιβάδια και πυκνά δάση από βελανιδιές και κέδρα. Έφθασαν μέχρι το ιστορικό μοναστήρι των Ταξιαρχών της “Τσούκας”, που είναι χτισμένο σε τεράστιο βράχο πάνω από παραπόταμο του Αλιάκμωνα με ένα όμορφο καταρράκτη, θυμίζοντας έντονα τα Μετέωρα.

Η επόμενη δραστηριότητα του Συλλόγου είναι συμμετοχή στην 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση που θα γίνει στον Πάρνωνα το Σαββατοκύριακο 18-19 Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες Τρίτη & Πέμπτη 18-21 μ.μ στα γραφεία του Συλλόγου Αγγελή Γοβιού 22. τηλ 2221025230

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *