Εξόρμηση Ρουμανία, ανάβαση Μπάμπελε 2015

Εξόρμηση Γράμμος, ανάβαση Τσούκα Πέτσικ 2015
03/08/2015
Διάσχιση φαράγγι Δημοσάρη & ανάβαση Όχης 2015
08/09/2015

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας για την εξόρμηση στη Ρουμανία:

Ένα 10ημερο οδικό ταξίδι στην όμορφη Ρουμανία με τα θρυλικά Καρπάθια πραγματοποίησε ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας από 10 έως 19 Ιουλίου.
Με συντονίστριες την Βάσω Χατζηησαϊα και Δήμητρα Τσιριμώκου 42 μέλη του Συλλόγου μετά από διανυκτέρευση στη Σόφια έφτασαν στο Βουκουρέστι το επονομαζόμενο δικαίως “μικρό Παρίσι των Βαλκανίων”. Περπάτησαν στις μεγάλες πεντακάθαρες λεωφόρους , στα τεράστια πάρκα με τις λίμνες και τους περιποιημένους κήπους. Ξεναγήθηκαν πεζοπορώντας στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα σε ρυθμό Μπαρόκ καλοσυντηρημένα παλιά κτίρια, επισκέφτηκαν το τεράστιο επιβλητικό παλάτι του Τσαουσέσκου και την Όπερα της πόλης. Όλα φανέρωναν μια ακμάζουσα στο παρελθόν πόλη αλλά και μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Μετά τη διήμερη παραμονή στο Βουκουρέστι ταξίδεψαν στα Βορειοανατολικά Καρπάθια, πέρασαν από καταπράσινα λιβάδια, τεράστιες περιοχές σπαρμένες με καλαμπόκι και ηλίανθους και έφτασαν στην πόλη Σουτσεάβα πρωτεύουσα της Μπουκοβίνας όπου διανυκτέρευσαν. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα φημισμένα μοναστήρια της περιοχής, που είναι μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευμένα από την Ουνέσκο, πραγματοποίησαν πεζοπορία στις όμορφες ήμερες πλαγιές των Καρπαθίων και δροσίστηκαν από την ξαφνική καταιγίδα με το χαλάζι που τους ήρθε αναπάντεχα.

Την επόμενη ημέρα συνεχίζοντας το οδοιπορικό διέσχισαν το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Μπιγκάζ (στην καρδιά της οροσειράς των Καρπαθίων), πέρασαν από την “Κόκκινη λίμνη” (μεγάλο τουριστικό θέρετρο). Το απόγευμα έφθασαν στο Μπρασόφ και στη συνέχεια στο Μπράν, όπου το θρυλικό κάστρο του “Δράκουλα” (μια καλοστημένη τουριστική εκμετάλλευση). Η επόμενη διανυκτέρευση έγινε στην περιοχή της Σινάια (κεντρική Ρουμανία) με τα πολλά χιονοδρομικά κέντρα στον περιβάλλοντα ορεινό όγκο. Το πρωΐ οι ορειβάτες με μια 5ωρη πορεία ανέβηκαν από μονοπάτι μέχρι την κορυφή Μπάμπελε (υψόμ. 2350 μ.) με τα μοναδικά πέτρινα μνημεία της φύσης σε διαφορετικούς σχηματισμούς. Το απόγευμα επισκέφθηκαν το μεγαλειώδες αναγεννησιακό παλάτι “Πέλες” με εκπληκτική αρχιτεκτονική, διακόσμηση και έργα τέχνης. Η επιστροφή στο ξενοδοχείο τους επιφύλαξε μια εκπληκτική συνάντηση με ένα αρκουδάκι, που σαν κατοικίδιο έτρωγε αμέριμνα από τα απορρίμματα των κατασκηνωτών και ήταν αντικείμενο παρατήρησης και φωτογράφισης από απόσταση λίγων μέτρων.

Με την ολοήμερη επίσκεψη στην αναγεννησιακή πόλη Σιμπιού και πεζοπορία στο κάστρο της, στα γραφικά σοκάκια και τους δρόμους της με τα καλοσυντηρημένα παλαιά κτίρια ολοκληρώθηκε η γνωριμία με την Ρουμανία.

Έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την χώρα με τα μοναδικού κάλλους τοπία, τους πεντακάθαρους δρόμους, τις μεγάλες πλατείες, τα πολλά πάρκα, τους όμορφους κήπους, τους πολίτες που σέβονται και αγαπούν τον τόπο τους, συντηρούν το ιστορικό παρελθόν τους και οικοδομούν το μέλλον τους μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι ορειβάτες πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Η ενδιάμεση διανυκτέρευση στη Σόφια έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να περπατήσουν με ξεναγό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης να θαυμάσουν τα μεγάλα κρατικά κτίρια και να παρακολουθήσουν τμήμα της θείας λειτουργίας στον επιβλητικό ναό του “Αλεξάνδρου Νιέφσκι” με την περίφημη χορωδία, που αποτελείται από καλλιτέχνες της όπερας.

Η επόμενη δραστηριότητα του Συλλόγου είναι εξόρμηση στην Όχη και στο φαράγγι Δημοσάρι το Σαββατοκύριακο 1–2 Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες Τρίτη & Πέμπτη 18-21 μ.μ στα γραφεία του Συλλόγου Αγγελή Γοβιού 22. τηλ 2221025230

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *