Εξόρμηση Ταναΐδα 2016
18/07/2016
Ανάβαση Δίρφυς 2016
02/08/2016

Γνωριμία με τα βουνά και τα μονοπάτια της Χίου

Τέλος Αυγούστου του 2016, 48 μέλη του ορειβατικού συλλόγου Χαλκίδας αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του μυροβόλου νησιού της Χίου. Εκεί πέρασαν οχτώ μέρες κάνοντας εναλλάξ τουριστικές και πεζοπορικές περιηγήσεις που όλες κατέληγαν σε κάποια παραλία στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Οι πρώτες, τους έφεραν σε επαφή με τη μακρόχρονη ιστορία του νησιού. Οι επισκέψεις τους στα αρχοντικά του Κάμπου, στο φρούριο της χώρας με το ανακαινισμένο τούρκικο χαμάμ, στην καστροπολιτεία του Ανάβατου, στα Μεστά και τα υπόλοιπα Μαστιχοχώρια, στο καινούργιο μουσείο μαστίχας (αληθινό κόσμημα), στη Νέα Μονή, ζωντάνεψαν μπροστά τους την εικόνα του νησιού μέσα στη ροή του χρόνου.

Μα… μόνο αν περπατήσεις έναν τόπο γίνεται ολοκληρωτικά δικός σου. Οι διαδρομές τους στο βόρειο κομμάτι του νησιού είχαν αντίπαλο τον καλοκαιριάτικο ήλιο και σύμμαχο το νησιώτικο αεράκι. Χάλανδρα, Κουρούνια, Εγρήγορος και τέλος Αγιάσματα όπου τους περίμεναν οι μπανιέρες του πεντακάθαρου υδροθεραπευτήριου, που τους χαλάρωσαν και τους ανανέωσαν.
Το μονοπάτι που ξεκινάει από τη Νέα Μονή τους οδήγησε στο νεκροταφείο των πατέρων της μονής αλλά και στο νεκροταφείο των καμένων του 2012. Πόνος ψυχής. Η πιτυούσα Χίος είχε χάσει τα πεύκα της και στη θέση τους είχαν μείνει ξεροί κορμοί πεσμένοι άτακτα κάτω, απομεινάρια μιας ζωής που έπρεπε να σφύζει από πράσινη υγεία. Η καινούργια ζωή, όμως, είχε ήδη αρχίσει να φανερώνεται. Χαμηλή βλάστηση από λυγαριές και φασκόμηλα πρασίνιζε το έδαφος και μικρά πευκάκια είχαν αρχίσει να φυτρώνουν. Το μέλλον του τόπου θα είναι πάλι πράσινο!

Το χτιστό μονοπάτι Φα-Λιθί τους έφτιαξε τη διάθεση. Χτισμένο με την ίδια τεχνοτροπία του «τούρκικου δρόμου» που είχαν περπατήσει τις προάλλες στο βουνό Αίπος τους έκανε να ανταλλάσσουν απόψεις για τις κλίσεις, τη διπλή τοιχοποιία, τις υδρορροές και ν’ απορούν για τις τεχνικές ικανότητες ανθρώπων που δεν είχαν φοιτήσει σε Πολυτεχνεία και δεν είχαν την εξελιγμένη τεχνική υποστήριξη του σήμερα. Κολυμπώντας στα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας δεν χόρταιναν να κοιτάζουν από απόσταση το μονοπάτι που είχαν μόλις κατεβεί.
Αποχαιρετώντας το νησί, ήξεραν πως είχαν αφήσει ένα κομμάτι της καρδιάς τους εκεί και είχαν αποκτήσει ένα φίλο που θα τους περίμενε να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα το όνειρό του για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονοπατιών στη Χίο: τον Γιώργο Χαλάτση.

 

100_2870100_2890

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *