Πάρε τα βουνα…..με τα παιδιά

Γιορτή Καταφυγίου 2016
05/09/2016
Διάσχιση φαράγγι Ενιπέα, ανάβαση Μύτικας 2016
12/09/2016

Άρθρο απο φίλη και μέλος του συλλόγου, που δημοσιέυθηκε στο blog http://www.phaedralovesthis.com/blog/2016/dirfys

Την ευχαριστούμε!!

Λίγο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία και μπούμε στο φθινόπωρο για τα καλά, έπεσε η ιδέα – από αγαπημένη φίλη (thanks babe) – να πάμε εκδρομή στο βουνό, να μείνουμε σε ορειβατικό καταφύγιο για ένα ΣΚ και να κάνουμε πεζοπορία … wait for it … μαζί με τα παιδιά. «Πλάκα μου κάνεις??» είπα. Αλλά η ιδέα με είχε ήδη ενθουσιάσει.

Έμενε κάτι βασικό όμως: να ενθουσιαστεί εξίσου και ο Αντώνης ο οποίος θα έπρεπε να πάρει (ξανά) το ρόλο του «πατέρα κουβαλητή», αφού το μικρότερο μέλος της οικογένειας είναι λίγο παραπάνω από 2 ετών. Εννοείται η πεζοπορία είναι εκτός του φάσματος δυνατοτήτων του κατά τα άλλα λαμπρού δίχρονου. Το σκεφτήκαμε από δω, το σκεφτήκαμε από κει … προβληματιστήκαμε. Θα αντέχουν και τα άλλα παιδιά (4μιση και 6) να περπατήσουν ή θα θέλουν όοοοολα μαζί αγκαλιά???
Τελικά, επειδή είχαμε και οι δύο ενθουσιαστεί με την ιδέα της εκδρομής και ήδη κάναμε εικόνα τις φάτσες των αγοριών όταν θα φτάναμε, πεισθήκαμε και δηλώσαμε συμμετοχή μαζί με τους φίλους μας και τα κορίτσια τους (8 και 4μιση ετών).
Spoiler alert … ήταν από τα ωραιότερα Σαββατοκύριακα που έχουμε κάνει (με ή χωρίς παιδιά).  Έτσι, σκέφτηκα να σου γράψω για την εμπειρία μας εκεί, μήπως κι εσύ ενθουσιαστείς και το τολμήσεις!

Λοιπόν ιδού τα βασικά:

Προορισμός: Καταφύγιο Δίρφυς στην Κεντρική Εύβοια, σε υψόμετρο 1.100 μέτρα
Απόσταση: από Αθήνα 100-120χλμ ανάλογα από πού ακριβώς ξεκινάς περίπου 2 ώρες.
Διοργανωτής: Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας
Κόστος: Δωρεάν. Για την ακρίβεια, δωρεάν διαμονή, φαγητό και όλες οι δραστηριότητες. Δηλαδή όλα. Yes. Really.
Δραστηριότητες: Και τι δεν κάναμε!

Αλλά πριν σου πω για το actual πρόγραμμα στο καταφύγιο, να σου πω και λίγα χρήσιμα για τη διαδρομή ως εκεί!

Η πορεία μέχρι τον τελικό προορισμό μας:

Ξεκινήσαμε από Αθήνα Σάββατο πρωί και οι 2 οικογένειες με 2 αυτοκίνητα (όχι τζιπ). Πριν ανέβουμε στο καταφύγιο είχαμε πάρει πληροφορίες για 2 πολύ καλά μέρη για καφέ και μετά για φαγητό.

Το Καφέ λέγεται 1734 και βρίσκεται στη Στενή Ευβοίας. Εκεί είναι ένα όμορφο χωριό με πλακόστρωτους δρόμους και πολλή δροσιά! Φάγαμε δε το απίστευτο. Μπισκοτόγλυκο. Θυμάσαι? Αυτό το κλασσικό που έκανε η γιαγιά σου με μπισκότα και κρέμα Γιώτης? Αυτό αλλά σε pimped version με μερέντα από πάνω.

Το συγκεκριμένο καφέ έχει πάρει το όνομά του από το ύψος της κορυφής της Δίρφυς, ενώ έχει τρομερή διακόσμηση (που ομολογώ ότι δεν πίστευα ότι μπορεί να υπήρχε σε τέτοια μέρη!). Τα παιδιά τρελλλλάθηκαν με το γλυκό και με κάτι γατάκια που βρήκαν πιο έξω και παίζανε. Αν αναρωτιέσαι ο Ισπανός με το harness στο κεφάλι είναι ο Παναγιώτης μου – άκουσε βουνό και είχε φροντίσει να έχει πάρει μαζί εξερευνητικό εξοπλισμό για όλη την παρέα. Καταλαβαίνεις.

Στη συνέχεια πήγαμε για φαγητό για να ανέβουμε φαγωμένοι στο καταφύγιο και να έχουμε δυνάμεις !! Οι εγκυρότατες πληροφορίες που πήραμε (ευχαριστούμε Αφροδίτη!) μας οδήγησαν στο χωριό Αγία Κυριακή το οποίο ήταν πανέμορφο μέσα στα σκιερά δέντρα και τα τρεχούμενα νερά με καταρράκτες παντού! Είχε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στο οποίο μάλιστα ετοιμαζόταν να γίνει βάπτιση – που επισκεφθήκαμε. Τα παιδιά ανακάλυψαν μία μικρή σπηλιά με νερό μέσα στο εκκλησάκι. Καταλαβαίνεις, βγήκαν φακοί και κάτσανε όλα να παρατηρουν το νερό! Στην ταβέρνα “Ο Καταρράκτης” φάγαμε πολύ καλά εννοείται (to be honest σκάσαμε: κοντοσούβλια, κοκορέτσια, μακαρόνια με κόκκορες, κάτι μοναστηριακές σαλάτες, φάβες πανικός)! Επίσης είχε και 2 τραπέζια απασχόλησης για τα παιδιά με παιχνίδια, βιβλία και είδη ζωγραφικής. Πόσο πιο φροντισμένη να είναι μία ταβέρνα σε ένα μικρό χωριό? Μπράβο τους.

Μετά από όλα αυτά, αρχίσαμε να ανεβαίνουμε προς το καταφύγιο. Η απόσταση χιλιομετρικά από Αγ. Κυριακή ως το καταφύγιο είναι πολύ κοντινή αλλά επειδή το τελευταίο σκέλος της διαδρομής είναι χωματόδρομος με πέτρες, θέλει προσοχή και περισσότερο χρόνο γιατί πας πολύ πολύ αργά! Εμείς είχαμε σχετικά χαμηλό αυτοκίνητο οπότε ήταν πιο δύσκολο.

Φτάνοντας στο καταφύγιο με το που βγήκα από το αυτοκίνητο το στόμα μου αυτόματα άνοιξε διάπλατα στη θέα της τοποθεσίας γύρω μου. Μόλις προσπάθησα να συνέλθω από το δέος και να σταματήσω να λέω “είναι τέλεια”, “πωωωπωωω” “είναι τέλεια”, διαπίστωσα ότι υπήρχαν τουλάχιστον 5-6 οικόγενειες που είχαν στήσει σκηνές στη φύση!!! Δεν το πίστευα! Με τόοοοοοσο αέρα και με παιδιά μικρά – σιγά μην αντέξουν σκέφτηκα. Little did I know τελικά κανείς τους δεν πτοήθηκε! Καμιά 20αριά άτομα απλά κοιμήθηκαν έξω το βράδυ! Με τα παιδιά τους. Respect.

Καθώς είχαμε φάει όλη την ημέρα σε καφέδες και φαγιά, φτάσαμε just in time για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα. Φτιάξαμε κρεββάτια (δες Διαμονή παρακάτω) και ξεκινήσαμε !

Δραστηριότητες:

•    Πεζοπορία: Η ομάδα του ΕΟΣ Χαλκίδας είχε διαλέξει 2 διαφορετικά μονοπάτια, ένα για το Σάββατο απόγευμα και ένα για την Κυριακή πρωί τα οποία ήταν τα πιο εύκολα για να μπορούν να τα ακολουθήσουν τα παιδιά. Χρειαζόταν μόνο αθλητικό παπούτσι από εξοπλισμό. Να ξέρεις όμως ότι δεν πρόκειται για χαλαρό “walk in the park”. Είναι περπάτημα σε σχετικά ανώμαλο έδαφος με πέτρες, ρίζες δέντρων κλπ. Δεν έχει ανάβαση-κατάβαση κλπ οπότε είναι εύκολο αλλά θέλει και κάποια λίγη προσοχή.

(Πάτα βελάκια δεξιά/αριστερά για να δεις όλες τις φωτό)

Επίσης να ξέρεις ότι κι εμείς οι μεγάλοι την νιώσαμε τη γυμναστικούλα μας. Θα έλεγα ότι είναι ιδανικά για παιδιά από 5 ετών. Όχι ότι τα μικρότερα δεν μπορούν, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο γιατί δεν πάνε πολύ γρήγορα και δεν καταλαβαίνουν εκ πρώτης, ποιό το νόημα της πεζοπορίας. Ρωτούσαν γιατί περπατάμε, που πάμε, θέλω νερό, σνακ και τέτοια! Αλλά ήταν πολύ ευχαριστημένα από την όλη φάση! Εννοείται ο Άγγελος δεν περπάτησε ούτε μέτρο! Την έβγαλε αγκαλίτσα στον μπαμπά και τον νονό. Awww cute!
•    Τάι Τσι. Το πρόγραμμα περιελάμβανε και 2 μαθήματα Τάι Τσι από έμπειρη δασκάλα η οποία μας ενημέρωσε ότι το Τάι Τσι είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες από πολύ μικρές 4-5 ετών έως και πολύ μεγάλες με καταπληκτικά οφέλη για την υγεία. Η δασκάλα λέγεται Αναστασία Χούλη και μας έκανε Τάι Τσι το βραδάκι μετά την Πεζοπορία και την επόμενη ημέρα νωρίς το πρωί! Το πρωί ήταν υπέροχα γιατί ο καιρός επέτρεψε να γίνει στον εξωτερικό χώρο του καταφυγίου, με θέα την κορυφή Δίρφη το βουνό έως τη θάλασσα!

•    Αστροπαρατήρηση. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και 2 εκπρόσωποι της Εταιρίας Αστρονομίας Χαλκίδας οι οποίοι είχαν φέρει 2 τηλεσκόπια για να μας μάθουν να παρατηρούμε τον ουρανό! Τελικά λόγω του αέρα στήθηκε το 1 (και τεράστιο) τηλεσκόπιο και μας έδειξαν τόσο με γυμνό μάτι όσο και με το τεράστιο τηλεσκόπιο αστερισμούς, νεφελώματα, πλανήτες! Νομίζω ήταν μεγάλο hit με τους μπαμπάδες και τα παιδιά! Από ότι κατάλαβα το πιο Wow ήταν ο Κρόνος με το δαχτυλίδι του! Επίσης εξήγησαν πως μπορεί κανείς να προσανατολιστεί, εντοπίζοντας την μεγάλη Άρκτο. Προσωπικά δεν συμμετείχα διότι κράταγα μωρά / παιδιά (βασικά έτρωγα συνέχεια μανιτάρια!) και κρίμα δηλαδή. Πολύ θα ήθελα να έχω μάθει όλα αυτά.
•    Μανιταρογνωσία. Αυτή ήταν μάλλον από τις δικές μου αγαπημένες δραστηριότητες γιατί στο μυαλό μου ζει ένας χοντρός που λατρεύει τα μανιτάρια. Είχαν λοιπόν έρθει ομάδα από τα «Μανιτάρια Δίρφυς» οι οποίοι μαγείρεψαν και πρόσφεραν σε όλους καταπληκτικά πιάτα με μανιτάρια, όπως μανιταροκροκέτες, μανιταροσαλάτα, μανιτάρια τουρσί, ριζότο με μανιτάρια!! Φανταστικές γεύσεις! Αργότερα έγινε και μία γενική παρουσίαση για τα μανιτάρια από τον ειδικό ο οποίος μίλησε στα παιδιά και έδειξε πως αναπτύσσονται τα πλευρώτους και μετά τους έβαλε να τα κόψουν! Χαμός με τα πλευρώτους. Μετά έδειξε ένα μανιταράκι που αν το πατήσεις από πάνω βγάζει μία σκόνη! Σαν μαγικό! Τι πλάκα! Μας δώσανε και 10% έκπτωση αν θέλουμε να ψωνίσουμε από το απίθανο μαγαζί τους το συγκεκριμένο ΣΚ. Εννοείται ότι ψώνισα την άλλη μέρα!

•    Ομιλίες / Παρουσιάσεις: Ενημερωθήκαμε από ειδικούς για πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή στο βουνό. Είδαμε παρουσιάσεις για τη Χιονοδρομία (Σκι), μάθαμε τα βασικά για τον εξοπλισμό και την ασφάλεια στην Πεζοπορία, είδαμε ωραίες προβολές από εκδρομές που έχουν κάνει παιδιά και μιλήσαμε για την Παιδική Ορειβασία και τους κανόνες του καταφυγίου.
Στο πρόγραμμα ήταν επίσης και Τοξοβολία με προπονητή και φουλ εξοπλισμό, τόξα, βέλη, στόχους κλπ αλλά ο αέρας ήταν λυσσαλέος και έτσι δεν καταφέραμε να το δοκιμάσουμε.

Φαγητό:

Το φαγητό και τα ποτά ήταν και αυτά δωρεάν για τους επισκέπτες, και ήταν εξτρα φροντισμένα για να μείνουν ευχαριστημένα και τα παιδιά. Έτσι δεν υπήρχαν φακές και φασόλια αλλά σουβλάκια και μακαρόνια με κιμά! Σαλατούλες, κρασί για τους μεγάλους. Από όλα και πολύ νόστιμα! Επίσης το πρωί υπήρχε πρωινό με ψωμί, μαρμελάδες, μερέντες βούτηρα και όλα τα σχετικά. Είχαμε και να αθληθούμε ρε παιδί μου γι αυτό!

Πρέπει επίσης να σου πω για ένα φανταστικό τσάι βουνού που πρόσφερε το καταφύγιο σε όλους μας! Είναι από τα πιο ωραία αρωματικά αλλά ελαφρυά τσάγια βουνού που έχω δοκιμάσει και παρατήρησα και πολλά παιδιά που το προτιμούσαν!
Εμείς είχαμε και κάποια ξηρού τύπου σνακ μαζί μας και κάτι χυμούς για τα παιδάκια αλλά ήταν τόσα πολλά τα προσφερόμενα φαγητά που τα περισσότερα τα γυρίσαμε πίσω!
Διαμονή:

Much fun εδώ! Λοιπόν το καταφύγιο κομίζει έως 50 άτομα.Έχει 2 αίθουσες με κουκέτες 3όροφες, άλλες μονές και άλλες διπλές. Η χαρά των κοριτσιών που κοιμήθηκαν το βράδυ στον 3ο όροφο διπλό κρεβάτι ήταν απερίγραπτη! Τα αγόρια μου στον 2ο όροφο διπλό, κάτω από τα κορίτσια. Εμείς οι γονείς κοιμηθήκαμε σε 2 διπλά στα ισόγεια! Το καταφύγιο μας προσέφερε κουβέρτες και μαξιλάρια (που ήταν σούπερ) κι εμείς είχαμε φέρει τα σεντόνια μόνο. Επίσης υπήρχαν αρκετές και καθαρές τουαλέτες και για όποιον ήθελε υπήρχαν και ντους. Όλα τα κομφόρ σου λέω!

Την Κυριακή επιστρέφοντας κάναμε και μία στάση Χαλκίδα για καφεδάκι και παγωτό για τα παιδιά.

Αν σε ενδιαφέρει να βρεις πληροφορίες για την επόμενη εξόρμηση του Συλλόγου ή αν θέλεις γενικά να παίρνεις ενημέρωση, θα σου πρότεινα να εγγραφείς στο newsletter του Συλλόγου μέσα από τη σελίδα τους, και επίσης να τους κάνεις like στο facebook για να ενημέρωνεσαι και από εκεί.

Η επόμενη πάντως εκδρομή θα είναι μονοήμερη την 2 Οκτωβρίου στην Παύλιανη. Θα είναι πολύ ωραία γιατί αφενός η Παύλιανη είναι πανέμορφη (έχω πάει!) και αφετέρου κάτι έχω καταλάβει για θεματικά πάρκα στη φύση και τέτοια που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά! Much excite.

Πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη που το αποφασίσαμε και λάβαμε μέρος γιατί το απολαύσαμε όλοι και μάθαμε καινούρια μέρη και πράγματα! Τι καλύτερο?

Γιατί the best things in life … are free!

xxx
phaedra loves … nature!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *