Διάσχιση φαράγγι Δημοσάρη, ανάβαση Όχης 2017

Εξόρμηση Προκόπι 2017
15/05/2017
Εξόρμηση Βερλίγγα 2017
28/05/2017

Μύλοι – Κύλινδροι (κολώνες) – Δρακόσπιτο Όχης – Φαράγγι Δημοσάρη

20-21 Μαΐου 2017

Ένα πολύ πλούσιο διήμερο έζησαν 33 μέλη του Συλλόγου μας που σε συνεργασία με 20 μέλη του Ε.Ο.Σ. Βόλου επισκέφτηκαν την Όχη και το φαράγγι του Δημοσάρη στη νότια Εύβοια.

Με αφετηρία τους Μύλους Καρύστου οι δύο σύλλογοι περπάτησαν μέχρι το αρχαίο λατομείο στη θέση κύλινδροι, όπου εδώ και αιώνες αναπαύονται αρκετές τεράστιες κολώνες που για άγνωστους λόγους δεν χρησιμοποιήθηκαν. Ύστερα από συνολική πορεία 3 ωρών, οι δύο ομάδες έφτασαν στο καταφύγιο της Όχης το οποίο γέμισε ασφυκτικά. Οι περισσότεροι διανυκτέρευσαν σε σκηνές στη λάκκα, λίγο χαμηλότερα από το καταφύγιο. Το βράδυ έγινε η απαραίτητη… αδελφοποίηση των δύο συλλόγων με πολύ φαγητό, ψήσιμο στο τζάκι, κρασί και τσίπουρο. Δεν έλειψε φυσικά και ο χορός κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Το πρωί με σύμμαχο τον καιρό πραγματοποιήθηκε η κλασική ανάβαση στο μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό δρακόσπιτο, στην κορυφή της Όχης. Όσοι το επισκέφτηκαν για πρώτη φορά δήλωσαν ενθουσιασμένοι, ενώ παράλληλα απόλαυσαν τη φοβερή θέα προς τα νησιά των Κυκλάδων. Ύστερα από τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες σειρά είχαν «Τα Καρυστικά Τέμπη», το φαράγγι του Δημοσάρη δηλαδή, σύμφωνα με τον λαογράφο – συγγραφέα Τάσσο Ζάππα.

Η ονομασία Δημοσάρης είναι Βυζαντινό τοπωνύμιο. Κατά μία εκδοχή, προέρχεται από το Δημοσάριος, που σημαίνει «αυτός που εκμεταλλεύεται                  δημόσιο κτήμα», πιθανώς κτήμα που βρισκόταν   στις πηγές ή όχθες του ποταμού. Άλλη άποψη υποστηρίζει ότι προέρχεται από το ρέμα Δημοσάρης, που σημαίνει ότι τα νερά του ανήκαν στο δημόσιο.

Λόγω των πολύ πρόσφατων βροχοπτώσεων, το φαράγγι είχε περισσότερο νερό που έκανε τους καταρράκτες ακόμα πιο εντυπωσιακούς! Η έκπληξη όσων το αντίκρισαν για πρώτη φορά ήταν έκδηλη. Κάθε λίγα μέτρα και ένας καταρράκτης που σχημάτιζε μία ή περισσότερες φυσικές πισίνες με δροσερό νερό που σε καλούσαν να βουτήξεις… Σε κάποιες από αυτές, οι πιο τολμηροί απάντησαν στο κάλεσμα και απόλαυσαν ένα δροσερό μπάνιο! Η πορεία στο σκιερό μονοπάτι με την πολύ πλούσια βλάστηση συνεχίστηκε μέχρι τους Καλλιανούς και την έξοδο του φαραγγιού στο Αιγαίο, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία σε θαρραλέους και μη για ένα ακόμη μπάνιο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ε.Ο.Σ. Βόλου που έδωσε με την παρουσία του διαφορετικό χρώμα στην καθιερωμένη μας εξόρμηση και υποσχόμαστε να ανταμώσουμε πάλι σε επόμενη εξόρμηση στο Πήλιο και γιατί όχι ξανά στην Εύβοια!

 

Αλιβέρι, 22 Μαΐου 2017

Φαίδων Καραμπατσόλης

Συντονιστές: Φαίδων Καραμπατσόλης, Στ. Κοκκίνης

Φωτογραφίες: Φ. Καραμπατσόλης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *