Εξόρμηση στα Τζουμέρκα (απολογισμός)

Σχολή Αναρρίχησης Αρχαρίων 2018
Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων 2018 (απολογισμός)
01/02/2019
ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΚΑΜΠΙΑ 1979-2019 (πρόσκληση)
07/06/2019

Γιώργος Ρούσαλης

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ :

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του 2019 (9-10-11 Μαρτίου), ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας επισκέφτηκε το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων! Η επίσκεψη είχε πλούσιο πρόγραμμα, όπου τα μέλη συμμετείχαν από κοινού στις επισκέψεις και δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος! Στο ορειβατικό κομμάτι υπήρξαν δύο ομάδες, οι οποίες κινήθηκαν στις χιονισμένες επιβλητικές πλαγιές των Αθαμανικών Ορέων! Ανέβηκαν και οι δύο στις κορυφές τους με επιτυχία (η επιτυχία ισούται με αποκόμιση εμπειριών και μηδέν άτυχα περιστατικά)!


ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ :

Ο ΕΟΣ Χαλκίδας στο γεφύρι της Άρτας, σήμα κατατεθέν της πόλης

Το μακρύ ταξίδι μας ξεκίνησε από Χαλκίδα νωρίς το πρωί, πριν την ανατολή του ηλίου! Πρώτη μας στάση στο νομό Άρτας ήταν στο ομώνυμο γεφύρι, όπου και συνδυάσαμε ένα σύντομο διάλειμμα με μια πολιτιστική επίσκεψη!

Σύνδεση του ΕΟΣ Χαλκίδας με τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον των Τζουμέρκων

Στο χωριό Άγναντα, στην πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μας υποδέχθηκε η κυρία Κωνσταντίνα Χούμη, με την ακούραστη και δοτική συμβολή της οποίας είχε δρομολογηθεί η γνωριμία μας με τον υπέροχο τούτο τόπο! Αρχικά ως εργαζόμενη στο «Κέντρο Πληροφόρησης Αγνάντων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων», φρόντισε να μας ενημερώσει πάνω σε ότι αφορά την διαχείριση του φυσικού κάλλους, απαντώντας σε απορίες μας! Κατόπιν, ως διαχειρίστρια του «Λαογραφικού Μουσείου Τζουμέρκων» μας ξενάγησε στα εκθέματα του μουσείου, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις μας! Ακολούθησε διάλειμμα και αμέσως μετά επίσκεψη στον περιβάλλοντα χώρο του νερόμυλου, των μαντανιών και της νεροτριβής μέσω του παραδοσιακού καλντεριμιού! Αναχωρήσαμε από το χωριό Άγναντα ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τη Δευτέρα!

Ομαδική-αναμνηστική φωτογραφία με την Κωνσταντίνα Χούμη

Ανάμεσα στα χωριά Άγναντα και Πράμαντα, επισκεφτήκαμε το σπήλαιο «Ανεμότρυπα»! Ξεναγηθήκαμε στο πάλλευκο σπήλαιο με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό που αναδείκνυε τον υπέροχο διάκοσμο αποτελούμενο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες , με την συνοδεία ηχητικής υπόκρουσης των τρεχούμενων νερών και την επαφή μας με την πλούσια πανίδα! Κατόπιν οι δύο ομάδες χωρίστηκαν και κατέληξαν στα καταλύματά τους!

Ο ΕΟΣ Χαλκίδας στο -μοναδικό στο είδος του- σπήλαιο “Ανεμότρυπα”

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ :

Α’ ΟΜΑΔΑ :

Η ανάβαση της πρώτης ομάδας στην κορυφή της Στρογγούλας Τζουμέρκων

Η πρώτη ομάδα αποτελούμενη από έντεκα άτομα -μετά από συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και οργάνωση της διαδρομής από την προηγούμενη μέρα- εκίνησε από το «Ορεινό Καταφύγιο Μελισσουργών» για την κορυφή
«Στρογγούλα» (2112m) πριν ο ήλιος φωτίσει τον ξάστερο ουρανό! Ο ήχος των βημάτων διατάρασσε την εκκωφαντική ησυχία του νυχτερινού και χιονισμένου ελατοδάσους και μας συνόδευσε στη βάση του απότομου αλπικού τμήματος του βουνού με το πρώτο φως της ημέρας! Η διαδρομή που ακολούθησε ήταν απαιτητική τεχνικά, όσο και αρκετά κάθετη σε κλίσεις! Τόσο η ανάβαση όσο και η κατάβαση προσέφεραν έντονα συναισθήματα, εικόνες, εμπειρίες στην ολιγομελή ομάδα, ανεβάζοντας τις προσδοκίες για τις επόμενες ορειβασίες! Η υψομετρική διαφορά άγγιξε τα 1090m, το μήκος της διαδρομής τα 10km και οι ώρες πορείας ξεπέρασαν το όριο του διψήφιου αριθμού.

Η πρώτη ομάδα στην κορυφή “Στρογγούλα” (2112m)

Β’ ΟΜΑΔΑ :

Η ανάβαση της δεύτερης ομάδας στην κορυφή του Αετού Τζουμέρκων

Η δεύτερη ομάδα αποτελούμενη από εικοσιεννιά άτομα , αφού διανυκτέρευσε στο ξενοδοχείο «Τζουμέρκα», ξεκίνησε το επόμενο πρωί για το «Ορεινό Καταφύγιο Μελισσουργών»! Η προγραμματισμένη διαδρομή περιείχε ανάβαση από το καταφύγιο στην κορυφή «Αετός», στα 1443m! Το χιονισμένο τοπίο, μέσα στο οποίο περπάτησαν, λουσμένο πλουσιοπάροχα από τη Μαρτιάτικη λιακάδα είχε μια λάμψη εκτυφλωτική και η ομορφιά του έβαλε την καταπόνηση σε δεύτερη μοίρα αφήνοντας μόνο μια γεύση ψυχικής ανάτασης. Οι συμμετέχοντες γύρισαν με εικόνες σπάνιας ομορφιάς αποθηκευμένες στη μνήμη του μυαλού και στη μνήμη των φωτογραφικών μηχανών τους. Η υψομετρική διαφορά άγγιξε τα 420m, το μήκος της διαδρομής τα 10km και οι ώρες πορείας έφτασαν τις 6 τον αριθμό!

Η δεύτερη ομάδα στην κορυφή “Αετός” (1443m)

Παρά την όλη κούραση, μέλη της δεύτερης ομάδας συμμετείχαν στην «Τζαμάλα», στην κεντρική πλατεία του χωριού Πράμαντα, το τοπικό ηπειρώτικο έθιμο της αποκριάς! Ο Σύλλογος Γυναικών Πραμάντων προσέφερε τοπικά εδέσματα και κρασί στους παρευρισκόμενους! Η πρώτη ομάδα παρέμεινε στο καταφύγιο για ξεκούραση και αποθεραπεία!

Ο ΕΟΣ Χαλκίδας στη “Τζαμάλα” Πραμάντων

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ :

Ο ΕΟΣ Χαλκίδας στο “Μονοπάτι του Δάσους και του Νερού”

Η Καθαρά Δευτέρα ξεκίνησε για την δεύτερη ομάδα -αποτελούμενη από είκοσι άτομα- με μια δίωρη χαλαρωτική πορεία μέσα σε ελατόδασος ακολουθώντας το “Μονοπάτι του Δάσους και του Νερού”! Ταυτόχρονα η πρώτη ομάδα προτίμησε να ξεκουραστεί! Οι ομάδες αναχώρησαν από τα καταλύματά τους και ενώθηκαν και πάλι για να συνεχίσουν την επίσκεψή τους στα Τζουμέρκα! Μετέβησαν στο χωριό Άγναντα, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου και εκεί έγιναν ένα με τους Αγναντίτες! Συμμετείχαμε στα Κούλουμα, στο παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι υπό τους ήχους κλαρίνου, σαρακοστιανών εδεσμάτων και άφθονου κρασιού!

Ο ΕΟΣ Χαλκίδας συμμετείχε στα Κούλουμα, στο χωριό Άγναντα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ :

Αξιοσημείωτη, αξιομνημόνευτη και αξιοζήλευτη ήταν η φιλοξενία των ανθρώπων στα Άγναντα! Ένα πραγματικά υπέροχο χωριό, με υπέροχους ανθρώπους, σε έναν υπέροχο τόπο!!
Καταρχήν οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Κωνσταντίνα Χούμη! Συνέβαλε τα μέγιστα στην οργάνωση της εξόρμησης σε πολλά επίπεδα, παρέχοντας ακούραστα και με θέρμη πληροφορίες, προτάσεις και συμβουλές! Ήταν ο ισχυρός συνδετικός μας κρίκος με την ιστορία, την παράδοση και τους ανθρώπους των Τζουμέρκων!
Κατά δεύτερο λόγο, πολλά ευχαριστώ στους φορείς και τους ανθρώπους τους! Εκείνους που αγαπούν τον τόπο τους, που διοργάνωσαν τα Κούλουμα, που με θέρμη μας προσκάλεσαν, μας υποδέχθηκαν, μας κέρασαν τοπικά σαρακοστιανά εδέσματα και που παρέα χορέψαμε τοπικά τραγούδια!
Η καλύτερη ευχή που μπορούμε να πούμε είναι “εις το επανιδείν”!!

Το … μεγάλο τραπέζι που στήθηκε για τον ΕΟΣ Χαλκίδας
(όρθιοι από αριστερά, Κ. Χούμη, Γ. Ρούσαλης, Δ. Φίλος)

-Ευχαριστούμε τον Εκπολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο «Τα Άγναντα» Άρτας, με τον πρόεδρο Δημήτρη Φίλο, τα μέλη του Δ.Σ., τα μέλη του συλλόγου και τους εθελοντές!

-Ευχαριστούμε την Αδελφότητα Αγναντιτών Αθηνών, με πρόεδρο τον Βαγγέλη Κώστα, τα μέλη του Δ.Σ., τα μέλη του συλλόγου και τους εθελοντές!

-Ευχαριστούμε το Κέντρο Πληροφόρησης Αγνάντων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, με πρόεδρο τον Σεραφείμ Φελέκη, και την Κωνταντίνα Χούμη!

-Ευχαριστούμε το Λαογραφικού Μουσείου Τζουμέρκων και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Τζουμέρκων, με πρόεδρο την Λαμπρινή Στάμου, και την Κωνσταντίνα Χούμη!

-Ευχαριστούμε το «Ορεινό Καταφύγιο Μελισσουργών» και τον κύριο Φώτη Δελημήτρο για την άψογη συνεργασία μας!

-Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο «Τζουμέρκα» και τον κύριο Κώστα Βανά για την άψογη συνεργασία μας!


Βίντεο :



-Συντονιστές Α’ ομάδας : Ανδρέου Κωνσταντίνος & Ρούσαλης Γιώργος
-Συντονιστής Β’ ομάδας : Στεργίου Απόστολος
-Κείμενο : Γιώργος Ρούσαλης & Ρένα Ραψομανίκη
-Φωτογραφίες : Γιώργος Ρούσαλης, Απόστολος Στεργίου, Βαγγέλης Παπαδιόχος, Φαίδων Καραμπατσόλης, Τάσος Μπαλτάς, Ζωή Μπούρου, Κάλλη Γεωργίτση, Μπάμπης Παλαιοδήμος, Ζαχαρίας Μάρκου, Μίλτος Μέτσιος
-Βίντεο : Γιώργος Σερρέκας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *