ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

ΔΙΡΦΥΟΣ ΕΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ:

Το καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου” (1120 μ.)

katafigio005.jpg

 Το καταφύγιο ‘Μιχάλης Νικολάου” βρίσκεται στη θέση “Λειρί’ στη Δίρφυς σε υψόμετρο 1120 μ., σε δεσπόζουσα θέση, με θέα τόσο προς τον Ευβοϊκό κόλπο όσο και προς το Αιγαίο, απ’ όπου σε μέρες με διαύγεια και καλή ορατότητα μπορούμε να δούμε τα νησιά των Σποράδων.

katafigio004.jpg

Με φόντο τη Δίρφυς

katafigio003.jpg

Με φόντο το Ξηροβούνι

Εσωτερικοί χώροι :

  Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του, που τελείωσε το 2001, το καταφύγιο διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες με τζάκι και στις δύο από αυτές υπάρχουν εγκαταστάσεις κουζίνας για εξυπηρέτηση διαφορετικών ομάδων. Διαθέτει 50 κρεβάτια και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 45 άτομα.

  Όλος ο εξοπλισμός είναι καινούργιος: κρεβάτια, στρώματα, κουβέρτες, εξοπλισμός εστίασης, τραπέζια, πάγκοι,… που δίνουν μία νότα αρχοντιάς και καθαριότητας. Η θέρμανση εξασφαλίζεται τόσο από τα τρία τζάκια που αναφέραμε, όσο και από το καλοριφέρ, τα οποία προσδίδουν θαλπωρή και άνεση τις κρύες μέρες του χειμώνα. Για την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων αναγκών υπάρχουν τέσσερις εσωτερικές τουαλέτες και δύο ντους. Επίσης το καταφύγιο διαθέτει καρτοτηλέφωνο που λειτουργεί ασύρματα για απρόσκοπτη λειτουργία και γεννήτρια για να καλύπτει τις ανάγκες διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος.

katafigio001.jpg

Μεγάλη σάλα

katafigio002.jpg

Κοιτώνας

Πρόσβαση στο καταφύγιο :

Από την ράχη Συκά, μέχρι το καταφύγιο είναι περίπου 20 λεπτά με τα πόδια. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο χωματόδρομος οδηγεί μέχρι το καταφύγιο, αλλά είναι προσβάσιμος μόνο σε ειδικού τύπου οχήματα.

Για τους ορειβάτες που θέλουν να περπατήσουν υπάρχει το μονοπάτι Σ-1, που ξεκινά από το γήπεδο της Άνω Στενής και οδηγεί στο καταφύγιο σε χρόνο 2 ωρών. Επίσης υπάρχουν και τα μονοπάτια Σ-2 και Σ-3. Το Σ-2 οδηγεί στην αρχή του δάσους που συναντάμε στη διαδρομή από τη ράχη Συκά προς το Ξεροβούνι, οπότε βγαίνουμε στη ράχη Συκά και από εκεί πάμε στο καταφύγιο, σύνολο χρόνου 3 ώρες. Το Σ-3 οδηγεί στο Ξεροβούνι και από εκεί ράχη Συκά – καταφύγιο, σύνολο χρόνου 4 ώρες.

Από το καταφύγιο για την κορυφή της Δίρφυς υπάρχει μονοπάτι πολύ καλά σηματοδοτημένο που οδηγεί εκεί σε 2,5 ώρες. Θα πρέπει να επισημανθεί στους φίλους ορειβάτες ότι η Δίρφυς έχει της δικές της ιδιομορφίες και πολύ εύκολα κλείνεται από σύννεφα, ιδίως αν φυσούν βόρειο, βόρειο-δυτικοί άνεμοι, οπότε συμπυκνώνονται οι ατμοί του Αιγαίου πάνω στη Δίρφυς και παράγονται σύννεφα όπως στα Καζάνια του Ολύμπου. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή όταν ο καιρός δεν είναι καλός, διότι εύκολα μπορεί να χαθεί το μονοπάτι και να γίνει δύσκολη η επιστροφή.

Διαχείριση καταφυγίου :

Το καταφύγιο είναι ιδιοκτησία του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας, η διαχείρισή του γίνεται από το διοικητικό συμβούλιο και υπεύθυνος είναι ο Έφορος του καταφυγίου. Ο φύλακας καταφυγίου φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανονισμοί καταφυγίου και οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Το καταφύγιο είναι ορειβατικό, δεν προσφέρει καφέ, ποτό ή φαγητό. Να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα εφόδια για να πιείτε το νερό σας και για να μαγειρέψετε το φαγητό σας. Η καθαριότητα των χώρων είναι και δική σας ευθύνη.


SaveSave