Δίρφυς

Επικοινωνία
20/12/2011
Αναρριχητικό Πεδίο: Λίμνη, Εύβοια
23/12/2011
dilfihartis.jpg

 

Περπατήστε στα μονοπάτια της Δίρφυος, σηματοδοτημένα από τον συλλογό μας, κάτω από την σκιά αιωνόβιων δένδρων. Διασχίστε το αισθητικό καστανόδασος της Στενής και δροσιστείτε στα νερά των πηγών του. Παρατηρήστε το πέταγμα των φιδαετών, γερακιών και τα σπάνιας ομορφιάς αγριολούλουδα. Ανεβείτε στο ‘αλπικής ομορφιάς’ Ξηροβούνι ή περάστε από το καταφύγιο γιά ένα ζεστό τσάϊ και συνεχίστε γιά την κορυφή της Δίρφυος.

dilfihartis.jpg

Μονοπάτι Α-1 (Φαράγγι Αγάλης – Καταφύγιο)

Διάρκεια πορείας: 2 ώρες  μέχρι την πηγή «Κράτια» και 4 ώρες έως το καταφύγιο.

Η πορεία ξεκινάει από το γήπεδο του χωριού Άγιος Αθανάσιος. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν βρύσες με άφθονα νερά. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι είναι εντυπωσιακή. Κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, το ποταμάκι είναι ξερό. Στο υπόλοιπο του έτους, ιδίως την άνοιξη, στο φαράγγι κυλάει ολοκάθαρο νερό που σχηματίζει όμορφους μικρούς καταρράκτες. Μετά μία ώρα περπάτημα, το μονοπάτι αφήνει το φαράγγι, διασχίζει πυκνό δάσος ελάτης και φθάνει στην πηγή «Κράτια».

Στη συνέχεια ακολουθείτε για μισή ώρα περίπου τον δασικό δρόμο που έρχεται από το χωριό Λούτσα. Προσπερνάτε μια μικρή εγκατάσταση για τα κοπάδια και αρχίζετε να ανεβαίνετε προς τα αριστερά. Σε λίγο σταματάει ο δρόμος, συνεχίζει ανηφορική πορεία με αρκετή κλίση και κατόπιν τραβερσάρετε δεξιά. Όταν, από μια ράχη, φανεί το καταφύγιο αρχίζετε να κατεβαίνετε από κακοτράχαλη πλαγιά μέχρι την πηγή «Βλίτο» που απέχει περί τα 15 λεπτά από το διάσελο «Λειρή», στη βάση της Δίρφυος. Από εδώ δεξιά, η πρόσβαση στο καταφύγιο είναι εύκολη.

Μονοπάτι Α-1

Μονοπάτι Σ-2

Μονοπάτι Σ-1 (Στενή – Καταφύγιο)

Διάρκεια πορείας: 2,5 ώρες

Η κλασική διαδρομή από τη Στενή έως το Καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου»  του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας. Ξεκινάει από υψόμετρο 450 μέτρων  (πίσω από το γήπεδο της Στενής) και φθάνει στα 1120 μέτρα. Το πρώτο τμήμα του μονοπατιού περνάει από πευκοδάσος (μαζί με σκίνα, κουμαριές, ρείκια, πουρνάρια και ποικίλη άλλη βλάστηση). Σε λιγότερο από 50 λεπτά πορείας υπάρχει η πηγή «Συκάμινο», που αναβλύζει στη ρίζα ενός μικρού βράχου.

Στο δεύτερο μισό της διαδρομής, αφού περάσουμε για λίγο από βραχώδη περιοχή φθάνουμε στον παλιό χωματόδρομο που αποτελούσε παλιότερα τον μοναδικό οδικό άξονα που ένωνε την Στενή με τα χωριά προς την πλευρά του Αιγαίου. Από τη θέση αυτή, η θέα (βορινά) προς τον μεγαλόπρεπο όγκο της Δίρφυος και νότια προς το αλπικό Ξηροβούνι είναι θαυμάσια. Σε λιγότερο από 10 λεπτά πορεία μπαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής που βρίσκεται σε πυκνό ελατόδασος, γνωστό σαν «Ελάτια». Το μονοπάτι μετά από πορεία περίπου μισής ώρας καταλήγει στο Καταφύγιο.

Από εδώ μπορεί κανείς να φθάσει, μέσω χωματόδρομου στη βάση του κώνου της Δίρφυος («Λειρή»). Λίγα μέτρα αριστερά από το ξεκίνημα της ανάβασης υπάρχει μικρή πηγή. Από εδώ αρχίζει σηματοδοτημένη διαδρομή, σε γυμνό τοπίο που οδηγεί σε 1,5 ώρα περίπου στην κορυφή του βουνού (1743 μέτρα).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *