Κανδήλι (Μάκιστος)

Ξηροβούνι
14/12/2011
Πυξαριάς
14/12/2011

 

«Χαρακτηριστικό τοπίο του Καναδά ή των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών», το γράφει κάποιος τουριστικός οδηγός, «Ευβοϊκή Ελβετία» το ‘χουν χαρακτηρίσει ξένοι περιηγητές. Ψηλά έλατα, αιωνόβια πεύκα και πλατάνια, νεροσυρμές κρύου χωνευτικού νερού. Εδώ στο υψόμετρο των κοντά χιλίων μέτρων, κοιτώντας τη θέα στα πέρα και κάτω, την γεμάτη πυκνωμένους δρυμούς και οριακές μαστοφόρες γραμμές, νιώθεις πως σ’ έπιασε η «ασθένεια των βουνών», έτσι καθώς αναπνέεις βαθιά το αραιό, καθαρό, αλλά και υγρό οξυγόνο.

Μονοπάτι Μ-1.

Διαδρομή Μ1: Τρούπι–Στρουγγίτσα-Δαφνούσα

Διάρκεια πορείας: 6:00 – 6:30 ώρες. Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια

Το μονοπάτι ξεκινά από την Αγ. Τριάδα (υψομ. 240 μ.) στο χωριό Τρούπι.
Ανηφορίζουμε ΝΔ μέσα σε πανέμορφο τοπίο, κατάφυτο με πλατάνια και πεύκα. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και σε 40-45 λεπτά συναντάμε υδραγωγείο (παλιά πηγή) σε υψομ. 500 μ. Συνεχίζουμε για άλλα 30 λεπτά και σε υψομ. 680 μέτρων φτάνουμε στο διάσελο απ’ όπου είναι ορατός ο Ευβοϊκός Κόλπος. Παίρνουμε ανηφορικά αριστερά τον δρόμο και σε 30-35 λεπτά φτάνουμε στην Καλή πηγή και στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής (υψομ. 780 μ.). Από εκεί περπατάμε 360-400 μέτρα χωματόδρομο και στρίβουμε δεξιά, σε σηματοδοτημένο μονοπάτι, για την κορυφή. Μετά από μια διαδρομή μέσα σε έλατα, φτάνουμε στην κορυφή Στρουγγίτσα (1245 μ.) σε 1 ώρα και 20 περίπου λεπτά.

Η θέα από εκεί είναι μαγευτική, Ευβοϊκός και Αιγαίο¬ στα πόδια μας. Με ορατές όμως τις «λίμνες» και τα μπάζα που άφησε πίσω του το συγκρότημα Σκαλιστήρι- Παπαστρατή. Ακολουθούμε την κορυφογραμμή, σε 45 λεπτά φτάνουμε στο διάσελο δίπλα στη κορυφή Δρακότουρλα (1186 μ.). Κατηφορίζουμε για την βάση του Κούρβελου και μετά από 30 λεπτά φτάνουμε στη θέση Ξίγκαθο (1045 μ.). Σημείο συνάντησης των μονοπατιών Μ1 και Μ2. Παίρνουμε την καναλιά αριστερά μας (το μονοπάτι είναι με ευδιάκριτα σημάδια) και έχοντας δεξιά μας την κορυφή Κούρβελο και αριστερά μας την κορυφή Δρακότουρλα φτάνουμε μετά από 30 λεπτά, σε υψομ. 900 μέτρων.

Στρίβουμε δεξιά, μέσα από έλατα, πλατάνια και πεύκα και μετά από 30 λεπτά, σε υψόμετρο 700 μ., φτάνουμε σε πηγή (υπάρχει ποτίστρα για τα ζώα). Κοντά στο σημείο υπάρχουν τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Παίρνουμε αριστερά τον δρόμο και μετά από 45 λεπτά φτάνουμε στο χωριό Δαφνούσα 300 μ. υψόμετρο.

Διαδρομή Μ2: Διάσχιση Κανδηλίου (Άγιος – Μαντρί – Πυργάκι – Ρουπακιά – Κούρβελο – Δρακότουρλα – Στρουγγίτσα – Τρούπι)

Διάρκεια πορείας: 8:30 ώρες. Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη

Στη θέση «Άγιος» (665 μ.) στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο (ερχόμενοι από τη Χαλκίδα) και μετά από 7 χλμ. φτάνουμε σε ένα μαντρί (μαντρί του Βαβουλιώτη) απ’ όπου και ξεκινά η πανέμορφη αλλά άγνωστη στο πολύ κόσμο διαδρομή, η διάσχιση του όρους Κανδήλι. (Η διαδρομή αυτή των 7 χιλ., καλύτερα να γίνει με αυτοκίνητο. Ο δρόμος είναι βατός).

Αριστερά από το μαντρί του Βαβουλιώτη (700 μ.) βρίσκουμε σηματοδοτημένο ορατό μονοπάτι, το ακολουθούμε και μετά από 15-20 λεπτά σε υψόμετρο (800μ.) στρίβουμε αριστερά στο δρόμο. Μετά από 100-150 μ. μπαίνουμε πάλι σε μονοπάτι που βρίσκεται αριστερά μας. Σε 20-30 λεπτά φτάνουμε στη βάση της πρώτης κορυφής (Πυργάκι 1086 μ.). Προσοχή στα σημάδια λόγω πυκνής βλάστησης. Μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά φτάνουμε στη δεύτερη κορυφή Ρουπακιά (1210μ).

Παίρνουμε πάλι το μονοπάτι από την βάση της κορυφής και προχωράμε στην κορυφογραμμή. Έχοντας αριστερά μας τον Ευβοϊκό Κόλπο και δεξιά μας τα χωριά της βόρειας – κεντρικής Εύβοιας. Βαδίζουμε σε υψόμετρα 1055 – 1000 μ. και σε 45 λεπτά φτάνουμε στη βάση της κορυφής Κούρβελο. Από εκεί, σχετικά δύσκολα, μετά από 1 περίπου ώρα φτάνουμε στην κορυφή Κούρβελο στα 1225μ.

Κατηφορίζουμε αριστερά μας και σε 30 λεπτά φτάνουμε στη θέση Ξίγκαθο (1045 μ.), σημείο συνάντησης των μονοπατιών Μ2 και Μ1, έχοντας απέναντί μας οδηγό την μεγάλη κορυφή Στρουγγίτσα. Παίρνουμε την πρώτη καναλιά προς τα πάνω και σε 30 λεπτά φτάνουμε σε διάσελο (βάση Δρακότουρλας) (1170 μ.). Ένα σημείο με επίσης πανέμορφη θέα.

Ακολουθούμε την κορυφογραμμή και σε 45 λεπτά φτάνουμε στην ψηλότερη κορυφή του Κανδηλίου στην Στρουγγίτσα 1245 μ. Κατηφορίζουμε για τη θέση Καλή πηγή (780 μ.), όπου υπάρχει το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Στον αγροτικό δρόμο που θα συναντήσουμε στρίβουμε αριστερά και μετά από 350-400 μ. φτάνουμε στην Καλή πηγή. Συνολική πορεία 1 ώρα και 15 λεπτά.

Κατηφορίζουμε αριστερά στο δρόμο και σε 30 λεπτά φτάνουμε στο διάσελο (υψομ. 680 μ.). Παίρνουμε το μονοπάτι στα δεξιά μας, μέσα σε δάσος από πεύκα και πλατάνια, φτάνουμε σε 30 λεπτά σε υδραγωγείο (παλιά πηγή), υψομ. 500 μ. Συνεχίζουμε το ίδιο μονοπάτι και μετά από 45 λεπτά φτάνουμε στην Αγία Τριάδα στο χωριό Τρούπι (240 μ.) όπου είναι και το τέλος της πορείας μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *