33η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση,

Δίρφυς 20 Ιουλίου 1973 : 

Με ιδιαίτερη επιτυχία οργανώθηκε η 33η Π.Ο.Σ. με ανάβαση στην κορυφή της Δίρφης, 1743 μέτρα.  Συμμετείχαν 180 ορειβάτες και αντιπρόσωποι του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων Αθηνών, Βέροιας, Δράμας, Ελευσίνας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Λαμίας, Λαρίσης, Λιτόχωρου, Ναούσης, Πατρών, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων, Καρπενησίου.  Εικοσιέξι χρόνια μετά (το κείμενο γράφτηκε το 1998), παραμένει σαν μια από τις καλύτερες ορειβατικές συγκεντρώσεις.

  

Δέηση και ομιλία στην κορυφή της Δίρφης

Στην κορυφή, όπου ανέβηκε και ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Χρυσικός έγινε δέηση και ομιλία από τον ίδιο με τις έννοιες “Θρησκεία, Γολγοθάς, Κατάκτηση, Κορυφές”.  Η ομιλία που είχε θαυμάσιες λυρικές προεκτάσεις, γοήτευσε και συγκίνησε.  Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, εδόθησαν σε όλους τους συμμετέχοντες μετάλλια, για πρώτη φορά στην ιστορία των Π.Ο.Σ., και το απόγευμα της ίδιας μέρας, με την παρουσία αρχών Χαλκίδας και Στενής δόθηκε δεξίωση στο κέντρο Γερακίνη, στη Στενή, και απονεμήθηκαν διπλώματα και μετάλλια στους Συλλόγους.

  

33η Π.Ο.Σ. στη Δίρφη

Η εφημερίδα “Πανευβοϊκό Βήμα” θα γράψει : “Είναι Πέμπτη βράδυ – παραμονή της γιορτής.  Το καταφύγιο της Δίρφης και ο γύρω απ’ αυτό υπαίθριος χώρος είναι γεμάτος από πολύχρωμες σκηνές και σλίπινγκ-μπαγκς. … Δεν αργεί να ξημερώσει και η ΔΙΡΦΥΣ κατακτάται από 170 ορειβάτες εκπροσώπους όλων των τμημάτων της Ελλάδας τους Ε.Ο.Σ.  Σαν κάτι περισσότερο από εμάς ήξεραν οι πρόγονοί μας, που έστησαν στην κορυφή αυτή ιερόν λατρείας της ΔΙΡΦΥΑΣ ΗΡΑΣ”.

  

Ο Κώστας Ιωαννίδης στην 30η Π.Ο.Σ

Στις 20 Ιουλίου 1970 , στην 30η Π.Ο.Σ. Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση (στο βουνό των Θεών, στον Όλυμπο), ο Πρόεδρος Κ. Ιωαννίδης προτείνει την διοργάνωση Π.Ο.Σ. στη Δίρφη.  Από τότε, ο Σύλλογος έχει συνεχή και πολυάριθμη παρουσία σε όλες τις Π.Ο.Σ..

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη 34η Π.Ο.Σ. του 1974 στον Τυμφρηστό (Βελούχι) διαλύθηκε όταν μεταδόθηκε από τα ραδιόφωνα η είδηση της επιστράτευσης λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

 Κείμενα από το βιβλίο“60 χρόνια δράση”
Φωτογραφίες από το αρχείο του Κ. Ιωαννίδη
Copyright : ©Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας