Όχη – Φαράγγι Δημοσάρη

Πυξαριάς
14/12/2011
Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων 2016
15/12/2011

 

Το βουνό Όχη δεν έχει μεγάλο υψόμετρο (1399μ.), ούτε εκτεταμένα δάση (στη νότια πλευρά υπάρχει η περιοχή καστανόλογγoς με όμορφες εκτάσεις καστανιάς, υπόλειμμα των δασών που κάποτε σκέπαζαν Ολόκληρο το βουνό). Παρ όλα αυτά έχει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω των εντυπωσιακών αρχαίων ερει­πίων και των υπέροχων κοιλάδων (Πλατανιστός, Καλλιανός, κλπ.), που σχηματί­ζονται στα νοτιοανατολικά της. Τα ίχνη της αρχαίας εποχής (Δρακόσπιτο κορυφής και κολώνες) δεν είναι πολύ γνωστά, καθ’ όσον δεν υπάρχει οδική πρόσβαση σ’ αυτά.

Διαδρομή Ο-1
Διαδρομή Ο-2

Διαδρομή Ο-1: Μύλοι – Κολώνες – Καταφύγιο

Διάρκεια πορείας: 4 ώρες.
Υψόμετρο διαδρομής: 220 – 1100μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτρια

Το όμορφο χωριό Μύλοι (με άφθονα νερά και πλατάνια) βρίσκεται μόλις 2 χλμ. από την Κάρυστο. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται το ονομαστό Κοκκινόκαστρο της Καρύστου (Καστέλο Ρό­σο). Αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη.

Αφού φθάσουμε στο πάνω μέρος του χωριού (προς Βορρά), αρχίζει δεξιά μονοπάτι που κα­τευθύνεται προς την Όχη. Οι πλαγιές του βου­νού δεν έχουν δέντρα, αλλά χαμηλούς θάμ­νους και πλήθος αγριολούλουδων.

Όταν το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει αισθη­τά, σε μικρή απόσταση προς τα αριστερά βρίσκεται η εντυπωσιακή θέση Κολώνες, λατομείο κατασκευής κιόνων για οι­κοδομήματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής επο­χής. Στο έδαφος υπάρχουν μεγάλοι αρχαίοι κίονες, άλλοι σχεδόν έτοιμοι και άλλοι μισολαξεμένοι (υψόμ. 580μ.).

Το μονοπάτι συνεχίζει μέσω του περάσματος Κακιά Σκάλα και φθάνει σε πλάτωμα, όπου συναντά τον χωματόδρομο, που οδηγεί στον Καστανόλογγο και το Καταφύγιο, κτισμένο δίπλα σε πηγή.

Διαδρομή Ο-2: Καταφύγιο – Δρακόσπιτο – Δημοσάρης – Καλλιανός

Διάρκεια πορείας: 7 ώρες
Υψόμετρα διαδρομής: 1100 – 1399 – 100μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτρια

Από το καταφύγιο (υψόμετρο 1100 μ) η κορυφή της Όχης (1399 μ) απέχει περίπου 1 ώρα σε σηματοδοτημένο μονοπάτι. Εκεί στέ­κει εντυπωσιακό το Δρακόσπιτο της Όχης, αινιγματικό πανάρχαιο κτίσμα (ίσως ναός της Ήρας ή/και φρυκτωρία).

Από την κορυφή επιστρέφουμε στο κακοτράχαλο μονοπάτι που οδηγεί (μέσα από σάρα), σε 2 ώρες στη είσοδο του Δημοσάρη (Πετροκάναλο), όπου υπάρχει πέτρινος οικίσκος και κατατοπιστικές πινακίδες. Συνεχίζουμε στο ευδιά­κριτο μονοπάτι και διασχίζουμε το Φαράγγι Δημοσάρη (4 ώρες ως το χωριό Καλλιανός), μία από τις ωραιότερες ρεματιές της Ελλάδας, με καθαρά νερά, καταρράκτες, λιμνούλες και πλούσια βλάστηση.

Για κάποιον που θέλει να διασχίσει μόνο το φαράγγι του Δημοσάρη (χωρίς να περάσει από το καταφύγιο και την κορυφή της Όχης, φτάνει μέχρι το Πετροκάναλο καλός χωματόδρομος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *