ΕΟΣ Χαλκίδας / ΑναρρίχησηΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (αναρρίχηση Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας) :

Τα πρώτα χρόνια

Η αναρρίχηση ήταν για τον Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας και τα μέλη του αναπόσπαστο κομμάτι της ορειβασίας, από την ίδρυση του συλλόγου τον Ιανουάριο του 1937.  Με την εξέλιξη της ορειβασίας, των υλικών και των τεχνικών, αναπόφευκτα δημιουργείται η ανάγκη για όλο και δυσκολότερα εγχειρήματα στα βουνά της Εύβοιας, της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.  Η αναρρίχηση άρχισε να γίνεται όλο και πιο απαραίτητη στις εξορμήσεις βουνού, κάνοντας επιτακτική την ενημέρωση πάνω στα νέα (τότε) δεδομένα που ερχόντουσαν από το εξωτερικό.  Φτάνουμε στο Μάιο του 1978, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναρριχητική εκπαίδευση των μελών του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας στα Πολιτικά, από την Κατερίνα Γκέκα.  Η πρώτη αναρριχητική ομάδα έκανε προπονήσεις στα χαμηλά βράχια του Βατώντα και των Πολιτικών, ώστε να είναι έτοιμη για τις εξορμήσεις στις ορθοπλαγιές.

 

  

 

Η δυναμική συνέχεια

Η δράση των μελών του συλλόγου συνεχίστηκε, με την αναρρίχηση να αποτελεί κυρίως μέρος της ορειβασίας. Φτάνουμε στις αρχές της νέας χιλιετίας μέχρι ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας να αρχίσει να κατεβαίνει από τις ορθοπλαγιές και να δημιουργεί “δικά του” πεδία αθλητικής αναρρίχησης. Με την θέληση και αρωγή του Δ.Σ. , ο έφορος αναρρίχησης Γιάννης Ρίπης, αρχικά μόνος του, στη συνέχεια με τη βοήθεια του σπουδαστή από τα Ιωάννινα Παναγιώτη Λιόλιου και στο τέλος με τη βοήθεια δραστήριων μελών του ορειβατικού (Κάτρης Βαγγέλης, Αναστασιάδης Θανάσης, Ρούσης Νίκος κ.α.), δημιουργούν μέσα σε μια εξαετία (2004-2010) πέντε πεδία αναρρίχησης αθλητικού χαρακτήρα!  Ταυτόχρονα, κατασκευάζεται τεχνητή πίστα αναρρίχησης στο κλειστό γήπεδο της Κανήθου “Τάσος Καμπούρης”, με αρκετό “τρέξιμο” από τον Γιάννη Ρίπη και τον Νίκο Ρούση, όπου τα μέλη του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας έχουν πλέον τη δυνατότητα να “ξεχειμωνιάζουν”.  Το 2007 πραγματοποιείται η πρώτη Σχολή Αναρρίχησης του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας με υπεύθυνο εκπαιδευτή τον Τζώρτζη Μηλιά.

 

 2006, αρχείο Γιάννη Ρίπη

 

Σήμερα

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια μικρή ομάδα μελών, με εμφανή δραστηριοποίηση στα βράχια της περιοχής, με επαναλήψεις και άνοιγμα νέων παραδοσιακών διαδρομών, όπως επίσης πολλές επαναλήψεις αθλητικών διαδρομών.  Το 2018 γίνεται μια προσπάθεια ανανέωσης και αναβίωσης των πεδίων γύρω από τη Χαλκίδα, με αντικατάσταση οξειδωμένων υλικών, καταγραφή των παλιών πεδίων και διαδρομών (παραδοσιακών και αθλητικών), όπως επίσης άνοιγμα νέων.  Πραγματοποιείται η δεύτερη Σχολή Αναρρίχησης του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας με υπεύθυνο εκπαιδευτή τον Δημήτρη Κάραλη, όπως επίσης οργανώνονται κοινές εξορμήσεις με φίλους ορειβατικούς συλλόγους, ευελπιστώντας να κάνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό τη δραστηριότητα της αναρρίχησης και τα βράχια της περιοχής.

 

2018, αρχείο ΕΟΣ Χαλκίδας 

 

 

Το ταξίδι συνεχίζεται…

 

 

 

Κείμενο : Γιώργος Ρούσαλης