Μονοπάτι της Ηρώς (Πολιτικά Εύβοιας), Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας :Ήταν κάποτε ένα μονοπάτι…

Το Μνημείο της Ηρώς

Το Μνημείο της Ηρώς

…ένα από τα πολλά μονοπάτια που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τότε ως οδικές αρτηρίες.  Το συγκεκριμένο το χρησιμοποιούσε, σχεδόν αποκλειστικά, ο μπάρμπα-Μαραγκός από τα Πολιτικά της Εύβοιας. Η αρχή του βρισκόταν στον Άγιο Παντελεήμονα -στην έξοδο του χωριού – κι έφτανε ψηλά στο νταμάρι με τις ασβεστόπετρες. Αυτές ήταν η πρώτη ύλη που θα επεξεργαζόταν στο καμίνι του. Αυτές κουβαλούσε με το ζώο μέχρι εκεί για να φτιάξει πρώτης ποιότητας ασβέστη που πουλούσε σε συντοπίτες και ξένους. Ο παππούς Μαραγκός δεν περπατούσε στο μονοπάτι για αναψυχή ούτε για άσκηση αλλά για βιοπορισμό. Αν και… Ποιος ξέρει; Μπορεί… στην απόλυτη ησυχία μιας χειμωνιάτικης λιακάδας ή όταν αγνάντευε από ψηλά την ανατολή του ήλιου κάποιο καλοκαιρινό πρωινό, να συναντούσε τη Φύση -που κάποιοι τη λένε και Θεό.

Τα χρόνια πέρασαν, ο παππούς Μαραγκός γέρασε, ο τρόπος ζωής άλλαξε, ο ασβέστης παραγόταν πια με πιο σύγχρονους και εύκολους τρόπους. Το μονοπάτι δεν είχε πια σκοπό, εγκαταλείφθηκε, έκλεισε, έγινε ρουμάνι. Η φύση έσβησε τα ίχνη της ανθρώπινης παρέμβασης και ομογενοποίησε το τοπίο. Μόνο κάποιοι υπέργηροι στο χωριό γνώριζαν την ύπαρξή του και, κατά προσέγγιση, τη διαδρομή του μα δεν είχαν λόγο να μιλάνε γι αυτό. Ποιος νοιαζόταν; Τώρα το χωριό είχε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και τα αυτοκίνητα έφερναν σε αφθονία όλα τα αγαθά –μαζί και τον ασβέστη.Κι όμως υπήρχε κάποιος που νοιαζόταν! Το κορίτσι.

Πλάκα αφιερωμένη την Ηρώ

Πλάκα αφιερωμένη την Ηρώ

Την έλεγαν Ηρώ Μαραγκού και είχε μέσα της και δύναμη και πείσμα.  «Πρέπει να εντοπίσουμε και να καθαρίσουμε το μονοπάτι του προ προπάππου μου. Μπορεί να μην είναι πια χρηστικό, έχει όμως ιστορική και συναισθηματική αξία. Είναι κομμάτι της Ιστορίας του τόπου μας. Η προσπάθειά μας δεν θα είναι άσκοπη. Υπάρχουν ορειβάτες που θα χαρούν να το περπατήσουν και ν’ αγναντέψουν λαχανιασμένοι τη θάλασσα από το ψηλότερο σημείο του.»

Η Ηρώ κυνήγησε το όνειρό της με επιμονή που ενέπνευσε κι άλλους. Η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και η ιδέα άρχισε δειλά-δειλά να υλοποιείται. Μέσα από συλλογική και εθελοντική δουλειά το μονοπάτι αποκαλύφθηκε, διανοίχτηκε και φάνηκαν ίχνη του παλιού νταμαριού. Ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας αγκάλιασε την πρωτοβουλία και όρισε την πρώτη επίσημη ανάβαση του μονοπατιού Μαραγκού για την 1η Νοέμβριου του 2015 που από τύχη αγαθή συνέπιπτε με την ονομαστική γιορτή της Ηρώς-Αργυρώς.Χάρτης Μονοπατιού Ηρώς

Χάρτης Μονοπατιού Ηρώς

Η Ηρώ λαχταρούσε να βρίσκεται στην εξόρμηση και να δει το όραμά της να παίρνει σάρκα και οστά. Ονειρευόταν δεκάδες ορειβάτες, με πολύχρωμα σακίδια στην πλάτη, ν’ ανεβαίνουν τα φιδίσια τριγυρίσματα του μονοπατιού του προ προπάππου της. Μα η Ηρώ δεν μπορούσε να είναι εκεί. Η Ηρώ πάλευε στο νοσοκομείο μ’ ένα θηρίο που λέγεται σάρκωμα –μια επιθετική μορφή καρκίνου που συνηθίζει να προσβάλει νεαρά άτομα. Η κατάστασή της δεν επέτρεπε την παραμικρή μετακίνηση. Ευτυχώς οι γιατροί είδαν με ανθρώπινη κατανόηση τον δικαιολογημένο πόθο της και οργάνωσαν μια γιγάντια επιχείρηση μεταφοράς της μέσα σε εξοπλισμένο νοσοκομειακό όχημα που θα της επέτρεπε να βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης χωρίς να στερηθεί ούτε στιγμή την ιατρική υποστήριξη που είχε απόλυτη ανάγκη. Το ταλαιπωρημένο της πρόσωπο έλαμψε στο άκουσμα της είδησης.

Δεν πρόλαβε τη μεγάλη μέρα. Έσβησε ένα μήνα πριν με τη λαχτάρα της προσμονής. Ήταν 29 χρόνων. Έσβησε όπως σβήνει το νυχτολούλουδο το πρωί. Το φως του κόσμου ήταν, φαίνεται, πολύ δυνατό και τη μάρανε. Προτίμησε να στέκεται αιώνια στη σκιά των πεύκων –στην αρχή του μονοπατιού- και να χαμογελάει στους ορειβάτες του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας που, κάθε πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, ετοιμάζονται να περπατήσουν 10 χλμ καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 500 μ. πάνω στο μονοπάτι που εύλογα μετονομάστηκε σε μονοπάτι της Ηρώς.

Κείμενο : Ρένα Ραψομανίκη


Χάρτης Μονοπατιού της Ηρώς:

Χάρτης Μονοπατιού της Ηρώς (2024)

Χάρτης Μονοπατιού της Ηρώς (2024)Επεξήγηση σημάτων:

Ημερήσιοι Χάρτες Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς (πατήστε στην εικόνα) :

Τηλέφωνο Ανάγκης

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε το 112


Απαγορευτικά ή περιοριστικά:

Κατα σκήνωση & άναμμα φωτιάς

Κατα σκήνωση & άναμμα φωτιάς

Moto cross & Downhill

Moto cross & Downhill

Σκουπίδια στην ύπαιθρο

Σκουπίδια στην ύπαιθρο

Κάπνισμα & φωνές

Κάπνισμα & φωνές


Πιθανών κινδύνων:

Δασική πυρκαγιά

Δασική πυρκαγιά

Πτώση βράχων

Πτώση βράχων

Κυνηγοί

Κυνηγοί

Φωλιά αγριο γούρουνων

Φωλιά αγριο γούρουνων


Παραχώρησης προτεραιότητας:

Πεζο πόρος που ανεβαίνει

Πεζο πόρος που ανεβαίνει

Πεζο πόρος με παιδί/παιδιά

Πεζο πόρος με παιδί/παιδιάΤεχνικές πληροφορίες :

Παιδική διαδρομή :

  • Τύπος : Κυκλική
  • Δυσκολία : Πολύ εύκολη
  • Μήκος : 380 μέτρα
  • Ανύψωση : 55 μέτρα
  • Εκτιμώμενος χρόνος : 30 λεπτά

Mικρή διαδρομή :

  • Τύπος : Κυκλική
  • Δυσκολία : Εύκολη
  • Μήκος : 3,88 χιλιόμετρα
  • Ανύψωση : 425 μέτρα
  • Εκτιμώμενος χρόνος : 3 ώρες

Μεσαία διαδρομή :

  • Τύπος : Κυκλική
  • Δυσκολία : Μέτρια
  • Μήκος : 9,08 χιλιόμετρα
  • Ανύψωση : 875 μέτρα
  • Εκτιμώμενος χρόνος : 5 ώρες

Mεγάλη διαδρομή (κορυφή Τσίμπρα) :

  • Τύπος : Κυκλική
  • Δυσκολία : Μέτρια (κακοτράχαλο τμήμα 90m για κορυφή)
  • Μήκος : 10,39 χιλιόμετρα
  • Ανύψωση : 975 μέτρα
  • Εκτιμώμενος χρόνος : 6 ώρες

 Φωτογραφίες :

 

        

Φωτογραφίες : Το Μονοπάτι της Ηρώς (πατήστε για μεγέθυνση)


Προηγούμενες εκδηλώσεις:

Ηρώ, Ανάβαση Ζωής

Ανάβαση Ζωής

Μουσική Εκδήλωση στο Μονοπάτι της Ηρώς 2019

Μουσική Εκδήλωση 2019

5η Ανάβαση Ψυχής, Μονοπάτι Ηρώς 2020

5η Ανάβαση Ψυχής 2020

6η Ανάβαση Ψυχής, Μονοπάτι Ηρώς 2021

6η Ανάβαση Ψυχής 2021

7η Ανάβαση Ψυχής, Μονοπάτι Ηρώς 2022

7η Ανάβαση Ψυχής 2022

8η Ανάβαση Ψυχής, Μονοπάτι Ηρώς 2023

8η Ανάβαση Ψυχής, Μονοπάτι Ηρώς 2023Σύνδεσμοι:Σημείωση :  Το άρθρο ζητήθηκε από τον Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας, για να καταγραφεί και να καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, αλλά και στις συνειδήσεις των μελών, η ανθρώπινη ιστορία του Μονοπατιού της Ηρώς.  Το περπάτημα του Μονοπατιού της Ηρώς αποτελεί, εκτός από ετήσια τακτική δραστηριότητα του Συλλόγου, απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη της Ηρώς.  Πολλοί είναι οι εθελοντές που συνέδραμαν στην δημιουργία του τελικού αποτελέσματος, αλλά και στη συνεχή συντήρηση και βελτίωσή του.  Πολλοί είναι και οι εθελοντές που συνδράμουν κάθε χρόνο στα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του μνημείου.  Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους γονείς της Ηρώς, Γιώργο και Χρυσή Μαραγκού, όπως επίσης την αρθρογράφο και συγγραφέα κα Ρένα Ραψομανίκη.


Copyright : ©Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας