ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

“ΚΑΡΑΒΕΣ” (Σκύρος) :



ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ :

  Το αναρριχητικό πεδίο “Κάραβες” είναι το δεύτερο κατά χρονολογική σειρά εξοπλισμένο με μόνιμες ασφάλειες πεδίο της νήσου Σκύρος.

  Εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2013 από το Δημήτρη Κάραλη (Οδηγός Βουνού της Ε.Ο.Ο.Α.), ο οποίος κατάγεται από το νησί και το επισκέπτεται από παιδί, και τη Σοφία Κουκουζέλη.  Αρχικά του έδωσαν το προσωρινό όνομα “Μεταλλείο” εξ αιτίας ενός μικρού ορύγματος που υπήρχε εκεί κοντά που θύμιζε σημείο εξόρυξης.  Το 2016 στα πλαίσια μιας σχολής ορειβασίας, ο Δημήτρης παρότρυνε τον καλό του φίλο και συνεργάτη Γιώργο Κούκη (Βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας της ΕΟΟΑ) να οργανώσει εκεί ένα αναρριχητικό πεδίο, δεδομένου ότι ο Γιώργος αναζητούσε κατάλληλο πεδίο με σκοπό να ανοίξει αναρριχητικές διαδρομές στο νησί.

  Το πεδίο ξεκίνησε να εξοπλίζεται το 2019, κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (15-16-17 Ιουνίου 2019), όπου ο Γιώργος Κούκης προσκάλεσε και φιλοξένησε τον Δημήτρη Τιτόπουλο (Οδηγός Βουνού της Ε.Ο.Ο.Α.) ως βασικό ανοίξαντα.  Τα υλικά των διαδρομών τα επιβαρύνθηκε ο Γιώργος Κούκης που είναι και μέλος του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας.  Βοήθεια στους ορειβάτες προσέφερε και η Ταβέρνα Μουριές, της οποίας ανήκει ο χώρος, με την παραχώρηση άδειας και με καθημερινή προσφορά φαγητού στους ανοίξαντες.

Αναρριχητικό πεδίο "Κάραβες" Σκύρου

Αναρριχητικό πεδίο “Κάραβες” Σκύρου



ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ :

Το πεδίο βρίσκεται νότια της Χώρας της Σκύρου, στις ΝΑ υπώρειες του Προφήτη Ηλία σε ήσυχη και όμορφη τοποθεσία με πανοραμική θέα στην κοιλάδα της Καλαμίτσας.  Από τη Χώρα οδηγείτε ακολουθώντας τις ταμπέλες για Ασπούς – Αχίλλι – Καλαμίτσα, όπου μετά από 6,5χλμ θα δείτε στο δεξί σας χέρι τον χαρακτηριστικό τρίγωνο βράχο, τον οποίο λόγω της ομοιότητας με καράβι οι ντόπιοι ονομάζουν “Κάραβες”.

Σημείο εισόδου προς πεδίο Κάραβες, Σκύρος

Σημείο εισόδου προς πεδίο

Θα παρκάρετε στη διασταύρωση και θα βρείτε το μονοπάτι στο κτήμα όπου εκτρέφονται Σκυριανά Αλογάκια (38.862280, 24.568109).  Ανοίγετε με προσοχή και -αφού μπείτε- κλείνετε τη συρμάτινη είσοδο.  Κατόπιν ακολουθείτε τον παλιό ανηφορικό χωματόδρομο που κάποτε οδηγούσε σε παλιό μεταλλείο.  Μετά από λίγη ώρα θα δείτε κόκκινα σημάδια στα δεξιά σας και θα βγείτε από το χωματόδρομο ακολουθώντας τα μέχρι τη βάση του βράχου.  Σας υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός, παρακαλούμε όπως κινείστε με σεβασμό και διακριτικότητα.



ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ :

Ο κάτω τομέας έχει ανατολικό-νοτιοανατολικό προσανατολισμό και έχει ήλιο μέχρι τις 14:00 χειμώνα-καλοκαίρι κάνοντάς το ιδανικό για αναρρίχηση όλο το χρόνο.  Παρόλο το χαμηλό υψόμετρο που βρίσκεται, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι είναι πολύ δροσερό ακόμα και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, πιθανότατα λόγω του συνεχόμενου αέρα που διαπερνά κάθετα την κοιλάδα της Καλαμίτσας.  Ο πάνω τομέας έχει ήλιο όλη μέρα το χειμώνα και μέχρι τις 16:00 το καλοκαίρι.  Ο δροσερός βοριάς δεν φτάνει σε αυτό το βράχο, με αποτέλεσμα να είναι πιο ζεστές οι εδώ συνθήκες.

Ο γκρι-κόκκινος ασβεστόλιθος είναι μαλακός στον κάτω τομέα, με μεγάλο ανάγλυφο, ενώ στον πάνω τομέα είναι πιο σκούρος, πιο κοφτερός με μικρότερο ανάγλυφο.  Οι διαδρομές είναι εξοπλισμένες μόνο με ανοξείδωτα επώνυμα υλικά και τα ρελέ είναι όλα αυτόματα 2 σημείων.  Η ονοματοδοσία πηγάζει από τις όμορφες παραλίες του νησιού, γνωστές και άγνωστες.  Για την επανάληψή τους θα χρειαστείτε σχοινί τουλάχιστον 50m, όπως επίσης 12 σετάκια.



ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ :

Η ανάληψη ατομικής ευθύνης είναι βασική προϋπόθεση, καθώς σκαρφαλώνετε σε εξωτερικό περιβάλλον με τον βράχο και τα υλικά να υπόκεινται σε μεταβολές.  Η χρήση κράνους θεωρείται απαραίτητη.

Τηρήστε τις αρχές της Διακήρυξης του Τυρόλου, αφήστε μόνο το αποτύπωμά σας στο χώμα.

  1. Προστατέψτε τον εαυτό σας.  Μην χαλαρώνετε.  Χρησιμοποιήστε κράνος.  Έχετε μαζί σας ΚΙΤ πρώτων βοηθειών.
  2. Προστατέψτε το βουνό.  Μην αφήνετε σκουπίδια και αποτσίγαρα.  Μην αφήνετε χαρτιά υγείας και μωρομάντηλα.  Μην κατασκηνώνετε, μην ανάβετε φωτιές και μην οχλαγωγείτε ενοχλώντας την άγρια ζωή.  Φεύγοντας πάρτε μαζί σας τυχόν σκουπίδια που είδατε.
  3. Προστατέψτε τον βράχο.  Μην επεμβαίνετε στο ανάγλυφο του βράχου.  Μην αφήνετε μαγνησίες και μην σημαδεύετε πιασίματα.  Κατεβαίνοντας βουρτσίστε τυχόν μαγνησίες που είδατε σκαρφαλώνοντας και αφαιρέστε τυχόν ασταθείς πέτρες.
  4. Προστατέψτε την τοπική αναρριχητική μας κοινότητα.  Μην αφαιρείτε σετάκια από τις διαδρομές, μην αφαιρείτε υλικά από τα ρελέ.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιο πρόβλημα ή συντηρήσετε/ανοίξετε κάποια διαδρομή, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΣ Χαλκίδας.



ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ :

Πεδίο "Κάραβες" Σκύρου, κάτω τομέας

Τοπογραφικό τομέα “Μεταλλείο”, πατήστε για μεγέθυνση

  1. ΚΟΛΥΜΠΑΔΑ (Kolympada) , 5c , 15m , 2019 Τιτόπουλος Δ., Κλαουδάτου Δ.
  2. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ (Kalogiros) , 5c , 15m , 2019 Τιτόπουλος Δ., Κλαουδάτου Δ.
  3. ΠΕΥΚΟΣ (Pefkos) , 5b , 15m , 2019 Τιτόπουλος Δ., Κλαουδάτου Δ.
  4. ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ (Agios Fokas) , 5c , 15m , 2019 Τιτόπουλος Δ., Κλαουδάτου Δ.
  5. ΠΕΤΡΙΤΣΑ (Petritsa) , 5b , 25m , 2019 Τιτόπουλος Δ., Κούκης Γ.
  6. ΑΓΑΛΙΠΑ (Agalipa) , 5c , 25m , 2019 Τιτόπουλος Δ., Κούκης Γ.
  7. ΑΡΑΠΙΝΑ (Arapina) , 6a , 25m , 2019 Τιτόπουλος Δ., Κούκης Γ.
  8. ΚΑΡΕΦΛΟΥ (Kareflou) , 5b , 25m , 2019 Τιτόπουλος Δ., Κούκης Γ.
  9. ΠΕΤΡΟΥΛΑ (Petroula) , 5a , 25m , 2019 Τιτόπουλος Δ., Κούκης Γ.
  10. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΤΟ ΧΟΥΜΑ (Tou Papa to Chouma) , 5a , 25m , 2019 Τιτόπουλος Δ., Κούκης Γ.
Πεδίο "Κάραβες" Σκύρου, πάνω τομέας

Τοπογραφικό πάνω τομέα, πατήστε για μεγέθυνση

  1. ΛΗΝΟ (Lino) , 5c , 15m , Τιτόπουλος Δ., Ιωάννου Ι.
  2. ΑΓΝΕΣ (Agnes) , 5b , 15m , Τιτόπουλος Δ., Ιωάννου Ι.
  3. ΑΠΙΑ (Apia) , 5c , 15m , Τιτόπουλος Δ., Ιωάννου Ι.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :



Πληροφορίες : Γιώργος Κούκης, Δημήτρης Τιτόπουλος, Δημήτρης Κάραλης, Γιώργος Ρούσαλης
Φωτογραφίες : Καρούση Κ., Χατζηκωνσταντίνου Ν., Γιώργος Ρούσαλης
Copyright : ©Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, Εφορεία Αναρρίχησης 2020-21