Ποιος είναι ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

 

Ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας είναι ο παλαιότερος σύλλογος της Εύβοιας (και 26ος στη χώρα) με ορειβατικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ο 2ος παλαιότερος με φυσιολατρικό χαρακτήρα στο νησί.  Ιδρύθηκε στη Χαλκίδα στις 20 Δεκεμβρίου 1936 από είκοσι μέλη, ως σωματείο μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος – Τμήμα Χαλκίδας», ταυτόχρονα μέλος της τότε ομοσπονδιακής οργάνωσης με τίτλο “Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος – Κεντρική Επιτροπή” (Ε.Ο.Σ.).  Τον Ιανουάριο του 1937 και με απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας (υπ. αρίθμ. 68/1937) εγκρίθηκε η ιδρυτική πράξη.

Το ορειβατικό καταφύγιο του συλλόγου μας θεμελιώθηκε στις 26 Ιουνίου 1960 (35η θεμελίωση στη χώρα), ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 12 Ιουνίου 1966 κάνοντάς το το δεύτερο ορειβατικό καταφύγιο του νησιού.  Βρίσκεται στο διάσελο της οροσειράς της Δίρφης στη θέση Λειρί, μεταξύ Δέλφι – Ξεροβούνι στα 1120m υψόμετρο και είναι δυναμικότητας 45 κλινών.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 1970, μέλη μας (οι Παντελής Παντελής και Παΐσιος Δημήτρης) ορειβατούν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, στα πλαίσια του 3ου Αλπινιστικού Κέντρου που διοργάνωσε ο Ε.Ο.Σ. – Κεντρικό Συμβούλιο.  Τον Αύγουστο του 1972, μέλος μας (ο Γιάννης Κακάτσος) ανεβαίνει πρώτη φορά και μάλιστα μοναχικά (solo) στην τότε υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Λευκό Όρος (Mont Blanc Mt).

Στον περίβολο του καταφύγιου δημιουργήθηκε αρχές της δεκαετίας του ’70 πίστα χιονοδρομίας με χιονοδρομικό αναβατήρα, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των αθλητών του συλλόγου και διοργανώνοντας το τοπικό χιονοδρομικό πρωτάθλημα. Επιπλέον, ο σύλλογός μας το 1973 διοργάνωσε την  1η του Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στο καταφύγιό του, την 33η Π.Ο.Σ..

Στις 13 Απριλίου 1977 ευόδωσαν πολλές προσπάθειες του Συλλόγου, καθώς δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 108/Δ/1977 που κηρύσσει 674 εκτάρια δάσους της Στενής ως «Αισθητικό Δάσος» και το κατατάσσει σε περιοχή με ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας.

Το 1977 μετονομάστηκε σε «Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας» (Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας) ακολουθώντας τις εξελίξεις της εποχής, συνεχίζοντας ως τακτικό μέλος της Ομοσπονδίας, η οποία μετονομάστηκε από Ε.Ο.Σ.- Κεντρικό Συμβούλιο σε «Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας και Ορειβασίας» (Ε.Ο.Χ.Ο.).

Τον Οκτώβριο του 1993, μέλος μας (ο Θανάσης Κορώνης) ορειβάτησε για πρώτη φορά στα Ιμαλάια, φθάνοντας έως τα 6200m του όρους Πουμόρι (Pumori Mt).

Στις 16 & 17 Ιουλίου 2011 διοργάνωσε την 2η του Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στο καταφύγιό του, την 71η Π.Ο.Σ..

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (Α.Π.: 7233) ο σύλλογος εντάχθηκε στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων με Αριθμό Μητρώου 16/2017 και με εμβέλεια δράσης την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.

Στις 7 Μαρτίου 2018 και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού (Α.Π.: ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΟΑ/∆ΑΑ/ΤΑΦ/44765/2543/818/183) ο σύλλογος χορηγείται ειδική αθλητική αναγνώριση για το άθλημα της Τοξοβολίας με Αριθμό Μητρώου ΙΟ36.

Στις 5 Νοεμβρίου 2019 και με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού (Α.Π.: ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΟΑ/∆ΑΑ/ΤΑΦ/418194/14581/7821/1015) ο σύλλογος χορηγείται ειδική αθλητική αναγνώριση για το άθλημα της Αναρρίχησης με Αριθμό Μητρώου ΙΟ36.

Στις 11 Μαρτίου 2020 και με απόφαση της Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης Αθλητισμού (Α.Π.: ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΟΑ/∆ΑΟΠΑΑΕΥ∆Σ/ΤΑΤΕ∆ΑΑΚ/85079/3261/205/24) ο σύλλογος πιστοποιείται ως φορέας υλοποίησης δράσεων Αθλητικού Τουρισμού και Δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής με κωδικό Α.Τ. 39.Copyright : ©Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

Γιατί ορειβασία....

Γιατί η ορειβασία; Γιατί τα βουνά υπάρχουν...


Τα δάση και οι πλαγιές - χιονισμένες ή ανθοσκέπαστες - υπάρχουν... Τα κελαϊδίσματα στο ευωδιαστό γλυκοχάραμα, η απεραντοσύνη των κορυφών υπάρχουν...

Και μας περιμένουν. Όχι για να "νικήσουμε" ή να "κατακτήσουμε", όπως απερίσκεπτα γράφουν πολλοί, ξεχνώντας ότι η φύση είναι μεγάλη και αιώνια, ενώ εμείς μικροί και εφήμεροι.

Ανεβαίνουμε στα βουνά, διασχίζουμε τις ρεματιές, ερχόμαστε στη φύση για να ζητήσουμε την ελευθερία μας απολαμβάνοντας την ομορφιά της. Να γνωρίσουμε το μεγαλείο της. Να μάθουμε την συντροφικότητα. Να διδαχθούμε από την Φύση και να φθάσουμε σε μια ισορροπία μαζί της και με τον εαυτό μας. Αυτή η ισορροπία δεν έρχεται μεταφέροντας στο βουνό το μοντέλο του καταναλωτικού τουρισμού ούτε κομπάζοντας για "κινδύνους" και "περιπέτειες" όπως προβάλλεται τελευταία. η ισορροπία έρχεται με τον φυσιολατρικό δρόμο. Η αληθινή περιπέτεια είναι η συγκίνηση και το δέος που προξενεί η μεγαλοπρέπεια του ορεινού τοπίου και των ουρανών. Είναι η επαφή με το απρόσμενο που μπορεί να μας επιφυλάξει το βουνό.

Με την ορειβασία και τις συγγενικές δραστηριότητες (ήπια ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση, διάσχιση φαραγγιών, με βάρκα είτε με τα πόδια, ορειβατικό σκι) μπορούν όλοι (παιδιά και μεγάλοι) να χαρούν μια απίστευτη όμορφη πατρίδα που δεν υποψιάζονται, μακριά από την "τουριστική αξιοποίηση". Να έλθουν σε επαφή με άγνωστα στοιχεία του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού.

Δραστηριότητες του συλλόγου μας:


Ορειβασία

Phasellus sollicitudin pellentesque enim nec malesuada. In nec sodales neque. Vivamus nulla sem, interdum vitae lobortis eget; vestibulum eu massa. Ut eu metus.


Αναρρίχηση

Phasellus sollicitudin pellentesque enim nec malesuada. In nec sodales neque. Vivamus nulla sem, interdum vitae lobortis eget; vestibulum eu massa. Ut eu metus.


Τοξοβολία

Phasellus sollicitudin pellentesque enim nec malesuada. In nec sodales neque. Vivamus nulla sem, interdum vitae lobortis eget; vestibulum eu massa. Ut eu metus.


Χιονοδρομία

Phasellus sollicitudin pellentesque enim nec malesuada. In nec sodales neque. Vivamus nulla sem, interdum vitae lobortis eget; vestibulum eu massa. Ut eu metus.