Ποιος είναι ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας
Ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας είναι ο παλαιότερος σύλλογος της Εύβοιας (και 26ος στη χώρα) με ορειβατικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ο 2ος παλαιότερος με φυσιολατρικό χαρακτήρα στο νησί. Ιδρύθηκε στη Χαλκίδα στις 20 Δεκεμβρίου 1936 από είκοσι μέλη, ως σωματείο μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος – Τμήμα Χαλκίδας», ταυτόχρονα μέλος της τότε ομοσπονδιακής οργάνωσης με τίτλο “Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος – Κεντρική Επιτροπή” (Ε.Ο.Σ.).
Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος – Τμήμα Χαλκίδος (1936-1977)
- Στις 20 Δεκεμβρίου του 1936 ιδρύεται ο «Ε.Ο.Σ. – Τμήμα Χαλκίδος».
- Τον Ιανουάριο του 1937 και με απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας (υπ. αρίθμ. 68/1937) εγκρίθηκε η ιδρυτική πράξη.
- Στις 28 Οκτωβρίου του 1946 υπάρχει η πρώτη γραπτή αναφορά για κοινές αναρριχητικές ασκήσεις (σχολή) στο Ξεροβούνι από μέλη του ΕΟΣ – Τμήμα Αθηνών και του ΕΟΣ – Τμήμα Χαλκίδος.
- Στις 26 Ιουνίου 1960 θεμελιώθηκε το ορειβατικό καταφύγιο του συλλόγου μας (35η θεμελίωση στη χώρα), ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 12 Ιουνίου 1966 κάνοντάς το το δεύτερο ορειβατικό καταφύγιο του νησιού. Βρίσκεται στο διάσελο της οροσειράς της Δίρφης στη θέση Λειρί, μεταξύ Δέλφι – Ξεροβούνι στα 1120m υψόμετρο και είναι δυναμικότητας 45 κλινών.
- Στις 12 Ιουνίου του 1966 γίνονται παρουσία 200 ορειβατών από διάφορα μέρη της Ελλάδας τα επίσημα εγκαίνια του ορειβατικού καταφυγίου του συλλόγου, χωρητικότητας 35 κλινών.
- Στις 27 Μαρτίου του 1969 υπάρχει η πρώτη γραπτή αναφορά για αναρριχητικές ασκήσεις (σχολή) στη Νέα Αρτάκη από μέλη του ΕΟΣ – Τμήμα Αθηνών και του ΕΟΣ – Τμήμα Χαλκίδος.
- Στις 25 Μαϊου του 1969 υπάρχει η πρώτη γραπτή αναφορά για αναρριχητικές ασκήσεις (σχολή) στην Παναγιά Πολιτικών από μέλη του ΕΟΣ – Τμήμα Αθηνών και του ΕΟΣ – Τμήμα Χαλκίδος.
- Το διάστημα 16-30 Αυγούστου 1970, δύο μέλη μας (οι Παντελής Παντελής και Παΐσιος Δημήτρης) ορειβατούν για πρώτη φορά στο Σαμονί της Γαλλίας, στα πλαίσια του 3ου Αλπινιστικού Κέντρου που διοργάνωσε ο Ε.Ο.Σ. – Κεντρικό Συμβούλιο.
- Το διάστημα 16-30 Αυγούστου 1971, ένα μέλος μας (ο Γιάννης Κακάτσος) συμμετέχει στο 4ο Αλπινιστικό Κέντρο που διοργάνωσε ο Ε.Ο.Σ. – Κεντρικό Συμβούλιο στο Σαμονί των Γαλλικών Άλπεων.
- Τον Αύγουστο του 1972, μέλος μας (ο Γιάννης Κακάτσος) ανεβαίνει πρώτη φορά και μάλιστα μοναχικά (solo) στην τότε υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Λευκό Όρος (Mont Blanc Mt).
- Στον περίβολο του καταφύγιου δημιουργήθηκε αρχές της δεκαετίας του ’70 πίστα χιονοδρομίας με χιονοδρομικό αναβατήρα, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των αθλητών του συλλόγου και διοργανώνοντας το τοπικό χιονοδρομικό πρωτάθλημα.
- Στις 20 Ιουλίου του 1973 διοργάνωσε για πρώτη φορά Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στο καταφύγιό του, την 33η Π.Ο.Σ. της Ομοσπονδίας.
- Στις 21 Ιουλίου του 1973 θεμελιώθηκε το ορειβατικό καταφύγιο του συλλόγου μας στο Ξεροβούνι.
- Τον Αύγουστο του 1976, μέλος μας (ο Γιάννης Κακάτσος) ανεβαίνει για δεύτερη φορά και ξανά μοναχικά (solo) στην τότε υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Λευκό Όρος (Mont Blanc Mt).
- Στις 13 Απριλίου 1977 ευόδωσαν πολλές προσπάθειες του Συλλόγου, καθώς δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 108/Δ/1977 που κηρύσσει 674 εκτάρια δάσους της Στενής ως «Αισθητικό Δάσος» και το κατατάσσει σε περιοχή με ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας.
- Το 1977 μετονομάστηκε σε «Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας» (Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας) ακολουθώντας τις εξελίξεις της εποχής, συνεχίζοντας ως τακτικό μέλος της Ομοσπονδίας, η οποία μετονομάστηκε από «Ε.Ο.Σ.- Κεντρικό Συμβούλιο» σε «Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας και Ορειβασίας» (Ε.Ο.Χ.Ο.).
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (1977-σήμερα)
- Τον Οκτώβριο του 1993, μέλος μας (ο Θανάσης Κορώνης) ορειβάτησε για πρώτη φορά στα Ιμαλάια, φθάνοντας έως τα 6200m του όρους Πουμόρι (Pumori Mt).
- Στις 16 & 17 Ιουλίου 2011 διοργάνωσε για 2η φορά Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στο καταφύγιό του, την 71η Π.Ο.Σ..
- Στις 5 Απριλίου του 2015 αθλήτριά μας (η Εύα Καλλία) παίρνει το πρώτο χρυσό μετάλλιο του συλλόγου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης Δυσκολίας.
- Στις 6 Αυγούστου του 2017 δύο αθλητές μας (ο Θωμάς Κοσμάς και η Εύα Καλλία) γίνονται οι πρώτοι αθλητές που αγωνίζονται με την Εθνική Ομάδα Αγωνιστικής Αναρρίχησης.
- Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (Α.Π.: 7233) ο σύλλογος εντάχθηκε στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων με Αριθμό Μητρώου 16/2017 και με εμβέλεια δράσης την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.
- Στις 7 Μαρτίου 2018 και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού (Α.Π.: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΑ/ΤΑΦ/44765/2543/818/183) ο σύλλογος χορηγείται ειδική αθλητική αναγνώριση για το άθλημα της Τοξοβολίας με Αριθμό Μητρώου ΙΟ36.
- Στις 5 Νοεμβρίου 2019 και με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού (Α.Π.: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΑ/ΤΑΦ/418194/14581/7821/1015) ο σύλλογος χορηγείται ειδική αθλητική αναγνώριση για το άθλημα της Αγωνιστικής Αναρρίχησης με Αριθμό Μητρώου ΙΟ36.
- Στις 11 Μαρτίου 2020 και με απόφαση της Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης Αθλητισμού (Α.Π.: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΤΕΔΑΑΚ/85079/3261/205/24) ο σύλλογος πιστοποιείται ως φορέας υλοποίησης δράσεων Αθλητικού Τουρισμού και Δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής με κωδικό Α.Τ. 39.
- Στις 25 Ιουλίου 2021 δύο αθλητές μας παίρνουν τα πρώτα μετάλλια του συλλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ο Φίλιππος Λαυρεντάκης χρυσό μετάλλιο και η Εύα Καλλία ασημένιο μετάλλιο), στο Πανευρωπαϊκό Κύπελλο Νέων Αγωνιστικής Αναρρίχησης Boulder.
- Στις 18 Φεβρουαρίου 2023 στον σύλλογο απονεμήθηκε ο τίτλος του Πρωταθλητή Ελλάδος για το 2022 από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Α.Π. ΕΟΟΑ: ΓΣ/2023-190/8.2.2023).
- Στις 24 Ιανουαρίου 2024 και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (Α.Π.: 5445) κυρώθηκε η ένταξη του συλλόγου στο νέο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων.
©Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας
Γιατί ορειβασία....
Γιατί η ορειβασία; Γιατί τα βουνά υπάρχουν...
Τα δάση και οι πλαγιές - χιονισμένες ή ανθοσκέπαστες - υπάρχουν... Τα κελαϊδίσματα στο ευωδιαστό γλυκοχάραμα, η απεραντοσύνη των κορυφών υπάρχουν...
Και μας περιμένουν. Όχι για να "νικήσουμε" ή να "κατακτήσουμε", όπως απερίσκεπτα γράφουν πολλοί, ξεχνώντας ότι η φύση είναι μεγάλη και αιώνια, ενώ εμείς μικροί και εφήμεροι.
Ανεβαίνουμε στα βουνά, διασχίζουμε τις ρεματιές, ερχόμαστε στη φύση για να ζητήσουμε την ελευθερία μας απολαμβάνοντας την ομορφιά της. Να γνωρίσουμε το μεγαλείο της. Να μάθουμε την συντροφικότητα. Να διδαχθούμε από την Φύση και να φθάσουμε σε μια ισορροπία μαζί της και με τον εαυτό μας. Αυτή η ισορροπία δεν έρχεται μεταφέροντας στο βουνό το μοντέλο του καταναλωτικού τουρισμού ούτε κομπάζοντας για "κινδύνους" και "περιπέτειες" όπως προβάλλεται τελευταία. η ισορροπία έρχεται με τον φυσιολατρικό δρόμο. Η αληθινή περιπέτεια είναι η συγκίνηση και το δέος που προξενεί η μεγαλοπρέπεια του ορεινού τοπίου και των ουρανών. Είναι η επαφή με το απρόσμενο που μπορεί να μας επιφυλάξει το βουνό.
Με την ορειβασία και τις συγγενικές δραστηριότητες (ήπια ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση, διάσχιση φαραγγιών, με βάρκα είτε με τα πόδια, ορειβατικό σκι) μπορούν όλοι (παιδιά και μεγάλοι) να χαρούν μια απίστευτη όμορφη πατρίδα που δεν υποψιάζονται, μακριά από την "τουριστική αξιοποίηση". Να έλθουν σε επαφή με άγνωστα στοιχεία του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού.
Δραστηριότητες του συλλόγου μας:
Ορειβασία
Phasellus sollicitudin pellentesque enim nec malesuada. In nec sodales neque. Vivamus nulla sem, interdum vitae lobortis eget; vestibulum eu massa. Ut eu metus.
Αναρρίχηση
Phasellus sollicitudin pellentesque enim nec malesuada. In nec sodales neque. Vivamus nulla sem, interdum vitae lobortis eget; vestibulum eu massa. Ut eu metus.
Τοξοβολία
Phasellus sollicitudin pellentesque enim nec malesuada. In nec sodales neque. Vivamus nulla sem, interdum vitae lobortis eget; vestibulum eu massa. Ut eu metus.
Χιονοδρομία
Phasellus sollicitudin pellentesque enim nec malesuada. In nec sodales neque. Vivamus nulla sem, interdum vitae lobortis eget; vestibulum eu massa. Ut eu metus.