Αναβάσεις στις κορυφές ελληνικών και ξένων βουνών :
Πρόλογος :
Μια ιστορική διαδρομή από το 2010, επιτυχημένων αναβάσεων του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας στις κορυφές της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου.
Η ορειβασία ετυμολογικά αποτελεί την ανάβαση στα βουνά. Ιστορικά και με την πιο αυστηρή έννοια του όρου, ορειβασία σημαίνει η προσπάθεια προσέγγισης του υψηλότερου σημείου του βουνού, της κορυφής.
Οδηγίες χρήσης :
Οι αναβάσεις είναι καταχωρημένες με υψομετρική σειρά και ομαδοποιημένες ανά 1000 μέτρα. Υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις αναβάσεις ελληνικών – ξένων βουνών, όπως επίσης ανάμεσα σε καλοκαιρινές – χειμερινές αναβάσεις. Σε κάποιες κορυφές υπάρχουν πολλαπλές αναβάσεις (συμπεριλαμβάνονται τα έτη). Για να ανοίξετε τη λίστα κορυφών πατάτε το σύμβολο πάνω αριστερά στην εικόνα του χάρτη. Κάθε ομάδα αναβάσεων έχει αριστερά από τον τίτλο της ένα κουτάκι, με το οποίο έχετε τη δυνατότητα να εμφανίσετε/αποκρύψετε την ομάδα αναβάσεων που επιθυμείτε/δεν επιθυμείτε. Οι περισσότερες αναβάσεις συνοδεύονται από αναμνηστικές φωτογραφίες στην κορυφή.
Στατιστικά στοιχεία :
- Καλοκαίρι, εντός Ελλάδας
-9 κορυφές, έως 1000μ
-26 κορυφές, από 1000μ έως 2000μ
-31 κορυφές, από 2000μ έως 2918μ - Χειμώνας, εντός Ελλάδας
-10 κορυφές, έως 1000μ
-16 κορυφές, από 1000μ έως 2000μ
-6 κορυφές, από 2000μ έως 2918μ - Καλοκαίρι, εκτός Ελλάδας
-4 κορυφές, από 2000μ έως 3000μ
-1 κορυφή, από 3000μ έως 4000μ
Επίλογος :
Τα Ελληνικά -και όχι μόνο- βουνά απειλούνται. Μεγαλύτερη, πιο σύγχρονη απειλή αποτελεί η αθρόα και αλόγιστη τοποθέτηση των ηλεκτροδοτικά/περιβαλλοντικά ατελέσφορων και οικονομικά (για το κράτος και τον πολίτη) επιζήμιων ανεμογεννητριών. Η μεταλλευτική, εξορυκτική δραστηριότητα ακολουθεί ως παλαιότερη και πολύ πιο επιζήμια για το φυσικό περιβάλλον ανθρώπινη δραστηριότητα.
Όπου ανοίγεται δρόμος (δασικός και μη) σήμερα, είναι αιτία και πηγή καταστροφής ενός ανέγγιχτου οικοσυστήματος, πόσο μάλλον όταν κατασκευάζονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δίκτυα υψηλής τάσης και δρόμοι-λεωφόροι.
Είμαστε ορειβατικό σωματείο, το οποίο εξ ορισμού και εκ φύσεως ανεβαίνει στα βουνά. Αν σταματήσουν να υπάρχουν βουνά δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Θεωρούμε χρέος μας την προστασία της ορεινής φύσης, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα από δεκαετίες επισκέψεων σε αυτήν, πως χωρίς φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει ζωή.