Ορειβασία <=> Φυσιολατρία

Σύμφωνα με το Καταστατικό του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας :

Άρθρον 3

Στους σκοπούς του Συλλόγου περιλαμβάνονται η συστηματική καλλιέργεια και διάδοση όλων των μορφών της ορειβασίας, (αναβάσεις, αναρριχήσεις, σπηλαιολογία κλπ) της Χιονοδρομίας και γενικότερα των χειμερινών αθλημάτων, η φροντίδα της αναπτύξεως αυτών εις την περιοχή του, η προστασία του ελληνικού ορεινού χώρου και η διάδοση της αγάπης και του σεβασμού προς αυτόν. Καθώς επίσης η ανάπτυξη του Ορεινού Χειμερινού Τουρισμού.

Άρθρον 4


2. δ) ενθαρρύνει, καθοδηγεί και παρέχει την συμπαράσταση και την βοήθειά του για την κατάρτιση μελετών ορθολογικής οργανώσεως του ορεινού χώρου και για την εκτέλεση, από δημόσιες αρχές και ιδιώτες,έργων εξυπηρετούντων τους σκοπούς του, εφ’ όσον δεν θίγουν τον ορεινό χώρο και το περιβάλλον γενικότερα.

Η παρέμβασή μας σε θέματα, που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ηθική, μορφωτική, πολιτιστική, περιβαλλοντική και κοινωνική προαγωγή των μελών μας και του πληθυσμού εν γένει.

Άρθρον 5

Ως μέλη του Συλλόγου γίνονται δεκτοί όλοι όσοι αγαπούν το βουνό και επιδίδονται στην ορειβασία και τα καλλιεργούμενα από αυτόν χειμερινά αθλήματα.

1970, Δίρφυς. Ο Μιχάλης Νικολάου φωτογραφίζει αγριολούλουδο της πανέμορφης ορεινής χλωρίδας της Εύβοιας. Αρχείο: K. Ιωαννίδη

Από την ίδρυση

Τα ιδρυτικά μέλη χαρακτηρίζονταν από τον αυτοσεβασμό και την αίσθηση ευθύνης απέναντι στη γενέτειρα πόλη της Χαλκίδας.  Ρομαντικοί και φυσιολάτρες (οι ιδιότητες συμπίπτουν) είχαν αρχίσει τις ορειβατικές αναζητήσεις από το 1928, παρέα με τους πρώτους Αθηναίους ορειβάτες.  Το 1937 η ορειβατική δράση ξεκινά να συστηματοποιείται και να οργανώνεται με την ίδρυση του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας.  Κριτήρια ισοδύναμα για την εγγραφή και παραμονή στο Σύλλογο, η αγάπη προς τη φύση και το ήθος.  Και αυτά ήταν τα στοιχεία που αποτέλεσαν παράδοση για το Σύλλογο, με αποτέλεσμα την καταξίωση και αποδοχή του από τον κοινωνικό περίγυρο.

Δεκαετία ’70

Το 1977 έχουν αίσιο τέλος οι προσπάθειες του Ορειβατικού για την ανακήρυξη ως αισθητικού δάσους, του θαυμάσιου μικτού δάσους της Στενής (έλατα, καστανιές, πεύκα, πλατάνια), με αυξημένη νομική προστασία από οικοπεδοποιήσεις, βοσκή και υλοτομία. Το ιδιαίτερου φυσικού κάλους δάσος περιλαμβάνεται στο τρίγωνο Δίρφη-Ξεροβούνι-Στενή και έχει έκταση 6770 στρεμμάτων.  Το σχετικό Προεδρικό διάταγμα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 108/24-2-1977.

Δεκαετία ’90

Περί τα τέλη της δεκαετίας του ’90 εμπλουτίζει το ετήσιο ορειβατικό περιοδικό, με οικολογικά νέα και προτάσεις, πληροφορίες για τη χλωρίδα του νησιού μας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις αναβάσεις.  Συγχρόνως καλείται να αντιμετωπίσει, στα πλαίσια των ιδεωδών που διακατείχαν τους πρωτοπόρους ιδρυτές του Συλλόγου, την νέα απειλή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.  Έτσι, συμμετέχει και βοηθά σε εκπαιδευτικά προγράμματα στελεχών ήπιων μορφών τουρισμού (οικολογικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό). Προσπαθεί να εισάγει σε κάθε εκδήλωση την οικολογική αντίληψη.

1997/07/20, 57η Π.Ο.Σ., Ασκιο- Ανατολή ηλίου στην κατασκήνωση του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας. Αριστερά Νίκος Καντάς, δεξιά Γιώργος Κούκουρας. Στο μέσον μόλις διακρίνονται οι Γ. Χολέβας, Θαν. Ματσούκας, και Θαν. Κορώνης. Φωτ.: Γ. Μίχα

Δεκαετία ’00

Την πρώτη δεκαετία του 21 αιώνα , πολλοί ιδιώτες και μη παρεμβαίνουν πιο έντονα στους πανέμορφους ορεινούς όγκους της Εύβοιας στα αγαπημένα βουνά μας.  Ο καθένας τους, με την ανοχή της κοινωνίας και με γνώμονα τo συμφέρον, αλλοιώνουν- ισοπεδώνουν τοπία μοναδικού φυσικού κάλους, απαράμιλλης ομορφιάς, παρθένα δάση.  Η ανησυχία έντονη για τα μελλούμενα, η συνειδητή επιταγή να αντισταθούμε με κάθε τρόπο. Νέα μέλη με έντονο περιβαλλοντικό αίσθημα και περιβαλλοντική συνείδηση γίνονται μέλη του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας.   Το 2007 καθιερώνεται για πρώτη φορά η Εφορεία Περιβάλλοντος και Μονοπατιών.  Τα μέλη που στελεχώνουν τις Εφορείες αυτές αναδεικνύει παλαιά μονοπάτια και δημιουργεί νέα, οργανώνοντας δίκτυα μονοπατιών σε ευαίσθητες περιοχές από τη Λιχάδα έως την Όχη, τα οποία προβάλουν και προστατεύουν τον ορεινό όγκο όλης της Εύβοιας!  Έργο τους αποτελεί το έντυπο “30 Ευβοϊκά Μονοπάτια”, που εκδόθηκε με την Αναπτυξιακή Εύβοιας.

Σήμερα

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, που καταβάλλεται προσπάθεια να μετατραπούν τα πάντα σε εμπορεύματα, γίνεται συνείδηση ότι πρέπει να αντισταθούμε στην ισοπέδωση και τον ευτελισμό των αξιών και των ιδανικών.  Όπως κάθε έκφραση του ανθρώπινου πολιτισμού, έτσι και η Ορειβασία μπορεί να αποτελέσει “μοχλό” αντίστασης, γιατί σφυρηλατεί χαρακτήρες και δημιουργεί ήθος.  Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων για να αντισταθούν στην επέλαση μιας αλόγιστης δήθεν ανάπτυξης που καταλήγει να παραδώσει στα παιδιά μας μια Ελλάδα καμμένη, αποψιλωμένη και καταπατημένη, θυσία στο βωμό του εφήμερου κέρδους.  Ο Σύλλογος συνεχίζει να αγωνίζεται ώστε να χαρούν τα βουνά και τα παιδιά μας, πιστός στα πρωταρχικά ιδεώδη του ορειβατικού ήθους και της προσέγγισης με τη φύση.

Μήνυμα

Τελειώνοντας τη σύντομη αυτή ιστορική αναδρομή, εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι νέες  γενιές που πλαισιώνουν τον Ορειβατικό, θα ενστερνιστούν και θα μεταδώσουν το μήνυμα :

“Η ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΗ,
ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΧΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ”

Σημείωση :
Το μεγαλύτερο μέρος του κείμενου προέρχεται από το βιβλίο «60 χρόνια δράση», Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας 1998.