Εξόρμηση στα Τζουμέρκα (απολογισμός)
18/03/2019
ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΚΑΜΠΙΑ 1979-2019 (απολογισμός)
03/07/2019

Τάσος Μπαλτάς

ΕΟΣ Χαλκίδας / Αναρρίχηση     


 

Αναρριχητική Συνάντηση,

“Καμπιά 1979-2019” (πρόσκληση) :


Το Σαββατοκύριακο 29 & 30 Ιουνίου, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Αθήνας διοργανώνουν από κοινού Αναρριχητική Συνάντηση στα Καμπιά Ευβοίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το άνοιγμα της πρώτης αναρριχητικής διαδρομής στο πεδίο.


https://youtu.be/aCHmrNl3R-o

Το φυσικό περιβάλλον :

Οι αναρριχητικές διαδρομές, βρίσκονται στον ορεινό όγκο “Μέγας Λόγγος” νότια του Ξεροβουνίου, σε ορεινή τοποθεσία και σε περιβάλλον φυσικού κάλλους. Το πεδίο εντάσσεται στο δίκτυο Corine (κωδικός A00010054) και είναι εντός δασικής έκτασης, στην οποία απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς και η κατασκήνωση. Το μέσο υψόμετρο του βράχινου ζωναριού είναι 700m, με την παρουσία πεύκης και ελάτης.

Πανοραμική θέα στη νότια πλαγιά του Ξεροβουνίου

Η αναρρίχηση :

Οι πρώτες διαδρομές εδώ ανοίχτηκαν παραδοσιακά τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχές του ’80. Δεν είναι εξοπλισμένες, ωστόσο τα πολλά δέντρα κάνουν εύκολη τη δημιουργία ρελέ. Στα μέσα της δεκαετίας του ’00 ανοίχτηκαν οι πρώτες διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα, πλήρως εξοπλισμένες με ρελέ και ενδιάμεσες ασφάλειες. Τα τελευταία δύο χρόνια οι διαδρομές, παραδοσιακές και αθλητικές, έχουν πολλαπλασιαστεί, μετατρέποντας το πεδίο σε ενδιαφέρον καλοκαιρινό προορισμό. O προσανατολισμός τον διαδρομών είναι βορειοδυτικός και βορειοανατολικός, με το ύψος τους να ποικίλει, από 8m έως 60m, ενώ οι βαθμολογίες κυμαίνονται από IV έως project. Σύμφωνα με τους διεθνώς αποδεκτούς κώδικες δεοντολογίας, η αναρρίχηση πραγματοποιείται πάντα με την προσωπική ευθύνη των αναρριχητών και καλό είναι πάντα με την -απαραίτητη- χρήση κράνους.

Μόλις το 1/3 του αναρριχητικού πεδίου των Καμπιών, με 3 υποτομείς

H οργάνωση :

Για τις ανάγκες της Αναρριχητικής Συνάντησης, αλλά και για την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος, ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας θα διαθέσει το Καταφύγιο της Δίρφης “Μιχάλης Νικολάου”.

Ως συμμετέχοντες ορίζονται οι αναρριχητές που θα δηλωθούν από τους προσκεκλημένους Ορειβατικούς Συλλόγους μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου. Οι παροχές στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνουν κουπόνι διαμονής (5) (διανυκτέρευτρα, διημέρευτρα, κατασκήνωση) το βράδυ του Σαββάτου, κουπόνια διατροφής (3) το βράδυ του Σαββάτου (δείπνο) και το πρωί της Κυριακής (πρωινό), όπως επίσης κουπόνι κλήρωσης δώρων (3). Την Κυριακή το απόγευμα, με τη λήξη της Αναρρίχησης, θα ακολουθήσει γεύμα στις ταβέρνες στο χωριό στα Καμπιά (4) .

Όσον αφορά τα μέλη μας του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας, θα πρέπει να δηλώσουν στη γραμματεία του Συλλόγου επίσης έως τις 20 Ιουνίου, όπως ακριβώς κάνουν και για όλες τις προγραμματισμένες εξορμήσεις/αναβάσεις του συλλόγου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και κράτηση μπορούν να κάνουν μόνο όσοι/όσες είναι ταμειακός εντάξει, δηλαδή έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους εκκρεμότητες όσον αφορά τις ετήσιες συνδρομές του παρόντος έτους, αλλά και των προηγούμενων ετών.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς κατοίκους του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας να δοκιμάσουν να σκαρφαλώσουν, υπό τις οδηγίες των έμπειρων μελών των δύο Συλλόγων.

Συντήρηση παλαιών αθλητικών διαδρομών

Οι καλεσμένοι :

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας
Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων
Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Περιφερειακό Τμήμα Χαλκίδας
STAR Κεντρικής Ελλάδος,
Ευβοϊκή Γνώμη
Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αθηνών
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης
Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής
Ορειβατικός Σύλλογος Σπάτων
Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών
Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Πετρούπολης
Σύνδεσμος Φυσιολατρών Ορειβατών Σκακιστών Πειραιά “Κρυστάλλης”
Φυσιολατρικός Όμιλος Πειραιώς

Άνοιγμα νέων αθλητικών διαδρομών

Χορηγοί :


Χορηγοί επικοινωνίας :


Σαββάτο 29 Ιουνίου 2019 :

  • 10:00 – Έναρξη Αναρριχητικής Συνάντησης, λειτουργία Γραμματείας Υποδοχής στο πεδίο. Αναρριχητές με δηλωμένη συμμετοχή : παράδοση ατομικών εγγράφων (1), παραλαβή δωρεάν κουπονιών (3). Υπόλοιπος κόσμος, παράδοση ατομικών στοιχείων (2) , υπογραφή βεβαίωσης ενημέρωσης και συναίνεσης ρίσκου, παραλαβή δωρεάν 3 κουπονιών “Αναρρίχηση για όλους” (3) . Έναρξη αναρρίχησης.
  • 12:00 – “Αναρρίχηση για όλους”, δυνατότητα σε όσους κατοίκους του Δήμου αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας επιθυμούν, να δοκιμάσουν να αναρριχηθούν στα βράχια, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια (μέσω κουπονιών).
  • 18:00 – Λήξη αναρρίχησης, αναχώρηση για το καταφύγιο της Δίρφης “Μιχάλης Νικολάου”.
  • 18:30 – Στάθμευση αυτοκινήτων πριν το Καταφύγιο. Λειτουργία Γραμματείας Υποδοχής στο Καταφύγιο. Αναρριχητές με δηλωμένη συμμετοχή : παράδοση ατομικών εγγράφων (1), παραλαβή δωρεάν κουπονιών (3), τακτοποίηση σε κλίνες/αντίσκηνα (5) . Υπόλοιπος κόσμος, έλεγχος ατομικών στοιχείων (2).
  • 20:00 – Έναρξη εκδηλώσεων, καλωσόρισμα, ομιλίες Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ελληνικής Αναρρίχησης, παρουσιάσεις με οπτικοακουστικό υλικό αναρριχητικού ενδιαφέροντος, απονομή αναμνηστικών σε ορειβάτες / αναρριχητές με δράση στον ορεινό όγκο του Ξεροβουνίου. Παροχή δείπνου μέσω κουπονιών.
  • 22:30 – Λήξη εκδηλώσεων, ώρα κοινής ησυχίας, διανυκτέρευση σε κλίνες/αντίσκηνα μέσω κουπονιών.
Αναρρίχηση σε συμπαγές γκρι ανοιχτό ασβεστόλιθο

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 :

  • 07:30 – Εγερτήριο.
  • 08:00 – Yoga στον προαύλιο χώρο του καταφυγίου.
  • 08:30 – Παροχή πρωινού μέσω κουπονιών.
  • 09:30 – Αναχώρηση για το πεδίο.
  • 10:00 – Λειτουργία Γραμματείας Υποδοχής στο πεδίο. Αναρριχητές με δηλωμένη συμμετοχή : παράδοση ατομικών εγγράφων (1). Υπόλοιπος κόσμος : παράδοση ατομικών στοιχείων (2) , υπογραφή βεβαίωσης ενημέρωσης και συναίνεσης ρίσκου, παραλαβή δωρεάν 3 κουπονιών “Αναρρίχηση για όλους” (3). Έναρξη αναρρίχησης.
  • 12:00 – “Αναρρίχηση για όλους”, δυνατότητα σε όσους κατοίκους του Δήμου αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας επιθυμούν, να δοκιμάσουν να αναρριχηθούν στα βράχια, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια (μέσω κουπονιών).
  • 16:00 – Λήξη αναρρίχησης, αναχώρηση για το χωριό Καμπιά.
  • 16:30 – Φαγητό στις ταβέρνες στα Καμπιά, με προσυμφωνημένη τιμή ανά άτομο (4) .
  • 17:30 – Κλήρωση και παράδοση δώρων στους τυχερούς.
  • 18:00 – Λήξη Αναρριχητικής Συνάντησης.

Αναρρίχηση με θέα στο Ξεροβούνι

Πρόσβαση :

Η πρόσβαση στο πεδίο είναι εύκολη, ακολουθώντας κατά σειρά Χαλκίδα-Νέα Αρτάκη-Καθενοί-Κάτω Στενή (30χλμ). Αμέσως μετά την Κάτω Στενή και πριν φτάσετε στην Πάνω Στενή, θα δείτε ταμπέλες δεξιά για Καμπιά, τις οποίες ακολουθείτε μέχρι την είσοδο του χωριού (3χλμ). Θα δείτε το γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού και θα στρίψετε αμέσως μετά δεξιά την κατηφόρα, θα περάσετε το γεφυράκι και στην πρώτη διασταύρωση (500μ) στρίβετε στον αριστερότερο ανηφορικό τσιμεντόδρομο. Στον πρώτο χωματόδρομο που θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι στρίβετε δεξιά (450μ) και ακολουθώντας τον θα σας βγάλει στο πεδίο (1,8χλμ).


(1) Ατομικά έγγραφα :

Κατά την προσέλευσή σας στη Γραμματεία Υποδοχής πεδίου & καταφυγίου χρειάζεται να προσκομίσετε :

α) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
β) Ορειβατική Ταυτότητα ενημερωμένη (ή βεβαίωση από Σύλλογο)
γ) Λίστα συμμετοχής μελών από Σύλλογο
δ) Ασφαλιστική κάλυψη από Σύλλογο (ή επί τόπου υπογραφή ενημέρωσης & συναίνεσης αποδοχής ρίσκου)

Κατά την αποχώρηση από τη Γραμματεία Υποδοχής πεδίου ή καταφυγίου παραλαμβάνετε :

α) Δωρεάν κουπόνι διανυκτέρευσης/κατασκήνωσης Καταφυγίου
β) Δωρεάν κουπόνι δείπνου Σαββάτου
γ) Δωρεάν κουπόνι πρωινού Κυριακής
δ) Δωρεάν κουπόνι συμμετοχής στην κλήρωση δώρων

Σε περίπτωση που δε διαθέτετε κάποιο από τα παραπάνω, ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας και ο Σ.Ε.Ο. Αθήνας δε θα μπορέσουν να δεχθούν τη συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις της Αναρριχητικής Συνάντησης.

(2) Ατομικά στοιχεία :

Κατά την προσέλευσή σας στη Γραμματεία Υποδοχής πεδίου & καταφυγίου χρειάζεται να προσκομίσετε :

α) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
β) Ορειβατική Ταυτότητα ενημερωμένη, ή βεβαίωση από Σύλλογο (εφόσον υπάρχει)
γ) Επί τόπου υπογραφή ενημέρωσης & συναίνεσης αποδοχής ρίσκου (ενήλικοι & κηδεμόνες ανηλίκων)

Κατά την αποχώρηση από τη Γραμματεία Υποδοχής πεδίου ή καταφυγίου παραλαμβάνετε 3 κουπόνια “Αναρρίχηση για όλους”.

Σε περίπτωση που δε διαθέτετε κάποιο από τα παραπάνω, ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας και ο Σ.Ε.Ο. Αθήνας δε θα μπορέσουν να δεχθούν τη συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις της Αναρριχητικής Συνάντησης.

(3) Κουπόνια :
Αναρριχητές με δηλωμένη συμμετοχή :

α) διανυκτέρευση σε κλίνες (δωρεάν)
β) κατασκήνωση στον περιβάλλοντα χώρο (δωρεάν)
γ) επίσκεψη και χρήση χώρων (δωρεάν)
δ) δείπνο Σαββάτου (δωρεάν)
ε) πρωινό Κυριακής (δωρεάν)
στ) συμμετοχή στην κλήρωση δώρων (δωρεάν)

Υπόλοιπος κόσμος :

3 κουπόνια “Αναρρίχηση για όλους” (δωρεάν)

(4) Γεύμα στα Καμπιά :

Ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας κατόπιν επικοινωνίας με τους επιχειρηματίες του χωριού, συμφώνησε στην παροχή φαγητού με συγκεκριμένο μενού και σε συγκεκριμένη τιμή. Το ποσό ορίζεται στα 10,00€ ανά άτομο και θα εξοφλείται επί τόπου. Συμπεριλαμβάνει :

α) Τυροπιτάρι
β) Φέτα
γ) Σαλάτα ντομάτας
δ) Πατάτες φούρνου
ε) Μπριζόλα χοιρινή ή κοτόπουλο

(5) Καταφύγιο :

Το καταφύγιο διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες με τζάκι και και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά μέχρι 45 άτομα. Για την καλύτερη διάθεση των λιγοστών κλινών, θα δοθεί προτεραιότητα σε :

α) Δηλωμένους αναρριχητές ηλικίας 55 ετών και άνω
β) Δηλωμένους αναρριχητές με παιδιά 12 ετών και κάτω
γ) Δηλωμένους αθλητές αγωνιστικής αναρρίχησης
δ) Δηλωμένους αναρριχητές, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ορειβατικών Συλλόγων
ε) Δηλωμένους αναρριχητές, Οδηγούς Βουνού – Εκπαιδευτές Αναρρίχησης της Ε.Ο.Ο.Α.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *