Δελτίο Τύπου του ΕΟΣ Χαλκίδας & της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης
31/12/2020
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2021 ΕΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
27/05/2021

Αίτημα-Δήλωση
Συλλόγων, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Πολιτιστικών Φορέων
 της Κεντρικής Εύβοιας
Προς
τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων, Κύμης-Αλιβερίου και Ερετρίας
και προς
την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Χαλκίδα 20/1/2021 Α.Π. 2360

Από:
ΕΟΣ Χαλκίδας & Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης

Προς:
Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων
Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
Δήμο Ερετρίας
και προς
την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Όπως ήδη και πολύ καλά γνωρίζετε ένα μεγάλος αριθμός Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων της Εύβοιας υπέγραψε και σας απέστειλε την Δήλωση-Αίτημα της 31ης Δεκεμβρίου 2020 με τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν Αιτήματα-Δηλώσεις αλλά και Πληροφόρηση και ζητώντας σας να προχωρήσετε σε ενέργειες Προστασίας της Κεντρικής Εύβοιας από τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ (ουσιαστικά τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στον γεμάτο Δάση και σε μεγάλο μέρος χαρακτηρισμένο ως Natura πυρήνα του νησιού μας).

Πράγματι οι τρεις (3) από τους ανωτέρω Δήμους προέβησαν στην υποβολή Ενδικοφανών Προσφυγών προς την ΡΑΕ.

Για τον λόγο αυτό σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε.

Δυστυχώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ουδέν έπραξε επί του θέματος.

Επισημαίνεται ότι Ενδικοφανή Προσφυγή  (αριθ, πρωτ. ΡΑΕ: Ι-294525/13-1-2021) κατέθεσαν και οι υπογράφοντες το παρόν (μαζί με τον ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ και μία εκ των παρατάξεων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο).

Πέραν όμως των ενδικοφανών Προσφυγών ούτε οι Δήμοι ούτε η Περιφέρεια μας απέστειλαν τόσο τους αριθμούς πρωτοκόλλων για τα αποσταλλέντα και παραληφθέντα εκ μέρους σας κείμενα (Αίτημα & Δήλωση των Συλλόγων κλπ) καθώς και για τα συνοδευτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαμε στείλει. Παρόλο που αυτό το ζητούσαμε ξεκάθαρα.
Κανένας από τους παραλήπτες των προαναφερόμενων δεν μας έχει απαντήσει ακόμη εγγράφως επί των αιτημάτων μας.

Σήμερα με το παρόν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

1) Σας στέλνουμε επικαιροποιημένο το έγγραφο του Αιτήματος-Δήλωσης με πρόσθετους συλλογικούς φορείς της Εύβοιας (κυρίως της Κεντρικής και πάλι Εύβοιας) οι οποίοι είτε δεν περιλήφθησαν στο αρχικό έγγραφο είτε εκ των υστέρων μας ζήτησαν την συμπερίληψή τους.
2) Σας επαναλαμβάνουμε το αίτημα για αποστολή αριθμών πρωτοκόλλου τόσο για τα αρχικώς αποσταλλέντα όσο και για τα αποστελλόμενα σήμερα, δηλαδή τα: επικαιροποιημένο Αίτημα-Δήλωση (συνημμένο στο παρόν) καθώς και το παρόν email.
3) Σας ζητούμε γραπτή απάντηση επί των ζητημάτων που τίθενται στο αποστελλόμενο έγγραφο. Και αυτό γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν οι τοπικές κοινωνίες αλλά και συνολικά η ευβοϊκή κοινωνία τι θέσεις λαμβάνετε για όλα αυτά τα θέματα και επίσης εάν προτίθεσθε να προχωρήσετε στην επιδίωξη και ενέργειες για την κήρυξη της Κεντρικής Εύβοιας ως Εθνικού Πάρκου/Δρυμού και να την προστατέψετε από κάθε περαιτέρω περιβαλλοντική, πολιτιστική και οικονομική καταστροφή.

Επίσης:

4) Σας ενημερώνουμε ταυτοχρόνως για τα ακόλουθα σοβαρότατα ζητήματα που προέκυψαν μέσα στο 20 ήμερο που παρήλθε:
4Α) το έργο για το οποίο εκδόθηκε η βεβαίωση Παραγωγού 0219/2020 της ΡΑΕ μεγενθύνεται και γιγαντώνεται με τα ακόλουθα στοιχεία: ΤΡ-02616 ENERCOPLAN ENERGY EPC & INVESTMENT  IKE  ΑΔ-04232  ΑΙΟΛΙΚΟ 227,7  ΛΕΥΚΑ – ΠΥΡΓΑΚΙΑ – ΑΠΑΤΡΥΠΑ – ΚΑΜΠΛΟΣ – ΖΥΓΟΣ – ΟΛΥΜΠΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, ΕΡΕΤΡΙΑΣ & ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΑΥΞΗΣΗ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ 227,7MW ΣΤΑ 285,6MW, ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ, ΑΥΞΗΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ (ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΟ)
4Β) Στην ίδια περίπου περιοχή αιτήθηκε Άδεια με τα ακόλουθα στοιχεία: Γ-011541- 18/12/2020 ΣΠΙΘΑΣ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ ΠΥΡΓΑΡΙ-ΣΚΟΤΕΙΝΗ-ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ-ΚΑΣΤΕΛΑΚΙΑ 147MW ΑΙΟΛΙΚΑ
4Γ) Επιπλέον: Από δημοσιεύματα του διαδικτύου προκύπτει η πρόθεση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να πάρει την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, ώστε το έργο να μπει σε μία fast track διαδικασία.
4Δ) Πλήθος άλλων έργων μικρών και μεγάλων ΑΠΕ επίσης αδειοδοτήθηκε σε περιοχές ιδίως του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου που ήδη είναι ο δεύτερος πιο επιβαρημένος δήμος με έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Για τα προαναφερόμενα έργα (στα σημεία 4Α  και 4Β του παρόντος) χωρά η υποβολή αντιρρήσεων εκ μέρους οποιουδήποτε έχει αιτιολογημένες αντιρρήσεις για τα έργα, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την ανάρτηση τους (ημερομηνία ανάρτησης η 15/1/2021). Και για το 4Γ όμως μπορούν άμεσα να γίνουν ενέργειες. Θεωρούμε απαραίτητη την υποβολή αντιρρήσεων εκ μέρους σας, καθώς επίσης και εκ μέρους φορέων, συλλόγων, πολιτών, εργαζομένων που θα απειληθούν από τα έργα (πχ μελισσοκόμοι, δασικοί συνεταιρισμοί, ξενοδόχοι και τουριστικά επαγγέλματα κτηνοτρόφοι κπα)

Εμείς ήδη το έχουμε πράξει, δηλαδή ήδη οι υπογράφοντες το παρόν έχουμε στείλει Αντιρρήσεις προς την αρμόδια Αρχή.

Επαναλαμβάνουμε ότι αναμένουμε τις απαντήσεις και θέσεις σας επί των αναφερομένων στην επισυναπτόμενη Δήλωση-Αίτηση.
Παρακαλούμε για την άμεση πρωτοκόλληση του παρόντος και της αποσταλείσας Δήλωσης-Αίτησης και την αποστολή του σε εμάς.

Για επικοινωνία ηλεκτρονική τα email των ΕΟΣ Χαλκίδας και Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης:
info@eoschalkidas.gr
eteria.perivallontos@yahoo.com
και Ταχυδρομική Διεύθυνση:
ΕΟΣ Χαλκίδας
Αγγ. Γοβιού 22
341 00 Χαλκίδα

Με εκτίμηση
για τους ΕΟΣ Χαλκίδας και Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης
Αναστάσιος Μπαλτάς
Δημήτρης Δ. Σουφλέρης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *